Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jongerenpartij

Het begon allemaal als een grap, maar gaandeweg nam het geintje steeds serieuzere vormen aan. En dan hebben we het over de Jongerenpartij die begin jaren tachtig in Udenhout van zich liet horen. Toen er in 1982 gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden, was Frans Hamers lijsttrekker van deze partij die vrij plotseling opkwam en al vrij spoedig ook weer zou verdwijnen.

Hoe de partij tot stand kwam? Tja, het is alweer even geleden, en het ging er allemaal niet zo serieus aan toe, en zoals gezegd zou de partij geen lang leven beschoren zijn. Maar Frans Hamers – nu 59 jaar oud – herinnert er zich (met een denkbeeldige glimlach) dit van: “We kwamen met een groep jongeren bijeen in het buurtcentrum Utopia en wij vonden dat het niet goed ging met de wereld. Wij zouden de boel weleens gaan verbeteren. Tijdens het nuttigen van Stella Artois besloten we dat we maar eens een Jongerenpartij moesten oprichten. Dat is, denk ik, eind 1981 gebeurd. Tijdens de eerste vergadering legden we allemaal een paar gulden in, om papier en zo te kunnen kopen.”

Ondanks alle gein en alle Stella Artois die er in het spel waren, leek het er toch even op dat de Jongerenpartij een wat serieuzer karakter ging krijgen. Want tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 deed ‘Lijst 5’ het helemaal nog niet zo slecht. Frans Hamers weet nog dat ‘zijn’ partij toch nog ruim 170 stemmen wist te vergaren. Dat waren er weliswaar enkele tientallen te weinig voor een zetel in de raad, maar toch: de jongeren hoefden zich niet te schamen. “We stonden gelukkig niet voor aap”, aldus Hamers. “Ik zou toch best wel hebben gebaald als we echt voor schut hadden gestaan.” Desalniettemin was er toch ook wel een gevoel van opluchting. “Want anders had ik vier jaar in de raad gezeten.” En dat was immers nu ook weer niet de bedoeling geweest. “Bovendien hadden wij er eigenlijk sowieso niks te zoeken, want voor aanhangers van elke politieke stroming was al wel een partij in Udenhout.”

Na de gemeenteraadsverkiezingen was het al spoedig weer gedaan met de Jongerenpartij. “Die was vrij spontaan opgericht en na de verkiezingen stierf ze al snel een stille dood”, aldus René Verhoeven. “Het geintje was weer over.”