Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jeeves, Albert Charles

“Bert” Albert Charles Jeeves
Jeeves,Albert Charles.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 13-05-1912
Geboorteplaats Sandy, Bedfordshire (GB)
Overlijdensdatum 25-03-1945
Plaats van overlijden Goirle (NL.)
Bijzonderheden K.I.A.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Albert Charles Jeeves is een van hen. Hij overleed op 32- jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit : Britse
 • Onderdeel : 57th. Pioneer Corps
 • Eenheid : 257th. Compagnie
 • Registratienummer : 14271683
 • Rang : Private (Soldaat)
Graf Albert C. Jeeves (foto GeKa)

Gebeurtenis

Het verhaal van Albert Charles Jeeves. (Verteld G. Kobes in 2016)

De Tweede Wereldoorlog heeft er voor gezorgd dat 28 soldaten op dit kerkhof hun laatste rustplaats hebben gekregen. Van het merendeel weten wij slechts hun naam, hun nationaliteit en soms nog de leeftijd….. maar dan houdt het eigenlijk wel op. Maar wie waren zij ? Waarom liggen zij hier begraven? Hoe zagen zij er uit ? Wat is er met hun leven gebeurd?? Kortom: wat is hun verhaal? Wat is hun geschiedenis?

Herdenken is ook nadenken, niet alleen nadenken over hetgeen gebeurd is. maar ook nadenken over hoe het kon gebeuren. Het is wel van belang om het verhaal te kennen. Een naam wordt immers snel vergeten, een gezicht of een verhaal niet. Op deze wijze blijven ook deze herinneringen bewaard voor de toekomst. Begrippen als Vrede en Vrijheid zijn dan makkelijker te begrijpen

Vertel het verhaal zodat iedereen weet wie je bent. Vandaag (oktober 2016) wil ik het verhaal vertellen van Albert Charles Jeeves, iedereen noemde hem Bert. Ik doe dit samen met Peter Condé uit Henlow (GB). Peter zal namens zijn vrouw Cynthia – ook hier aanwezig – Bert op hun manier herdenken. Zij zijn weliswaar geen familie van Bert, maar staan wel heel dicht bij Bert: de moeder van Cynthia (zijn schoonmoeder) was gehuwd met Bert.

Albert Jeeves werd geboren op vrijdag 13 mei 1912 , hetzelfde jaar dat het toenmalig grootste passagiersschip schip 'The Titanic' is gezonken. Het begrip: het is lang geleden wordt zo weer betrekkelijk. Albert is geboren en getogen in Sandy, een klein dorpje 80 km. ten noorden van London. In dit agrarisch dorpje, ongeveer de grootte van Riel, waren de meeste inwoners werkzaam in de groentekwekerijen, waar het verbouwen van spruitjes de hoofdmoot voerde. Helaas weten wij weinig over het leven van Bert, alleen wat feiten geven ons een deel van zijn verhaal prijs. Maar we weten wel dat Bert sportief moet zijn geweest: in 1926 staat hij op een foto als lid van het cricketteam van zijn school. Hij was toen 14 jaar. In hetzelfde jaar moet hij de basisschool verlaten hebben. De omstandigheden waren minder rooskleurig – 1926 was het jaar van de algemene stakingen in Groot-Brittannië. Ondanks dat er weinig werk was vond hij toch een baan als schilder-decorateur.

Op de leeftijd van 26 trouwde hij met Hilda Irene Surkitt. Hilda, afkomstig uit Croxton werkte als dienstbode in Sandy. We herinneren Hilda , - de moeder van Cynthia - als een aardige en vrolijk persoon en dan lijkt het ons dat Bert dit ook geweest moet zijn. Na hun huwelijk gingen zij in een klein huisje wonen in Sandy, een rijtjeswoning dat nu (2013) nog vrijwel onveranderd in het dorp aanwezig is.Samen begonnen ze hier hun toekomst op te bouwen, hun levensstijl was bescheiden en speelde zich geheel af in het dorp Sandy. Zij hadden geen kinderen. Iets meer dan een jaar nadat ze getrouwd waren, verklaarde Groot-Brittannië de oorlog aan Duitsland. We weten niet of Bert werd opgeroepen of vrijwillig in het leger ging. Over zijn militaire carrière weten wij slechts dat hij werd ingedeeld bij het 57th. Pioneer Corps. Er is een foto van hem met een aantal mannen die eruit zien alsof ze een militaire training ondergaan. Een andere foto, met daarop generaal Montgomery, bewijst dat hij in Normandië was en via Frankrijk en België naar Nederland is getrokken. Zijn einde werd geregistreerd in het militaire dagboek van zijn onderdeel, dat in maart 1945 nabij Roosendaal samenwerkte met de Royal Engineers. Het dagboek vertelt ons slechts dat Bert op zondag 25 maart 1945 overleed aan de gevolgen van een battle-accident, wat ruim vertaald een bedrijfsongeval heet. Was hij op een mijn gelopen??, verongelukte hij bij het bouwen van een brug?? Of kreeg hij een verkeersongeval?? Het blijft gissen, maar waarschijnlijk werd hij – zwaar gewond – overgebracht naar het militair hospitaal bij ons in het dorp Goirle, waar hij bezweek aan zijn verwondingen.

Sinds 1983 bezoeken Peter en Cynthia regelmatig ons land en het graf van Bert. Het geeft hen een gevoel van genegenheid voor de man die ook zij nimmer gekend hebben. Bedankt Bert voor jouw aandeel in het brengen van de vrede in Europa. In rij 3, grafnummer 9 werd Albert Charles Jeeves op 32-jarige leeftijd ver van huis en in een vreemd land ter aarde besteld. Dit is – weliswaar het onvolledige - verhaal van Bert Jeeves, maar het is een verhaal. Vergeet ook hem dan niet. G. Kobes (26 Oktober 2013)

Albert Charles Jeeves stierf op zondag 25 maart 1945 (de oorlog was in Goirle voorbij. Hij ligt nu begraven op het ERE-veld van de Commonwealth War Graves op het kerkhof van St. Jan te Goirle (NL).

Uitgave 2014: Bond van Wapenbroeders( Foto GvdK)

Jaarlijks worden alle personen op dit EREveld in Goirle speciaal herdacht. 27 mannen en 1 vrouw. Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid.

Graflocatie

 • Begraafplaats : Common Wealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coordinates : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Grafnr. : Rij 3, graf 9
 • Tekst op grafsteen : "Death divides but cannot take away love's greatest gift remembrance." ("De dood verdeelt, maar kan het grootste geschenk van de liefde niet wegnemen. Herinnering”)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.