Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jansen, Johannes Cornelis

Jan Jansen
Jansen J.C. foto van bidprentje.jpg
Volledige namen Johannes Cornelis Jansen
Geboortedatum 24-05-1925
Geboorteplaats Goirle
Adres Tilburgseweg 88
Woonplaats Goirle
Beroep Dienstplichtig soldaat 1-8 R.V.A..
Overlijdensdatum 08-09-1947
Plaats van overlijden Tasikmalaja West-Java (Nederl. Oost- Indië)
Bijzonderheden Ongeluk, kogel ”eigen vuur”

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Jan Jansen is een van hen. Overleden op 22-jarige leeftijd.
2023: Gedenkplaat van herdenking Goirle (foto: GvdKlundert)

Achtergrond

Jan Jansen, geboren op zondag 24 mei 1925 in Goirle in het gezin van Adrianus Johannes Jansen (1890 - 1960) komende uit Hapert, fabrieksopzichter en Theodora Josephina Adriana van Iersel huisvrouw (1890 - 1944) uit Tilburg. Zij zijn in Tilburg gehuwd op 16 mei 1922, waarna zij naar Goirle verhuisden. In 1923 is hun eerste zoon daar geboren. Hij is echter in 1926 overleden. Jan (Johannes Cornelis) ook daar geboren is hun 2e zoon.

Gebeurtenis

Jan is opgeroepen voor de dienstplicht, inmiddels verloofd, meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht in Breda, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 1-8 Regiment Veld Artillerie. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog wordt hij als onderdeel van de 7 December Divisie naar Nederlands-Indië gezonden om daar de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Op 21 oktober 1946 vertrekt hij aan boord van de Johan de Witt naar de Oost, waar hij na een maand op zee in Batavia debarkeert.

Gedeelte bidprentje (foto: GeKa)

Na enkele maanden op het legerkamp in Batavia te zijn gelegerd, wordt Jan met zijn onderdeel eind maart 1947 verplaatst naar Tjiandjoer en gelegerd in Kademangan. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 wordt deze eenheid ingezet bij zuiveringsacties in de buurt van Tjikalong-Koelon en verplaatst naar Cheribon.

Na afloop van de Politionele Actie wordt zijn afdeling in Tasikmalaja gelegerd. Van hieruit werd artilleriesteun verleent bij acties in de omgeving. Hij liep daar eens met een kameraad patrouille op 8 september 1947 en is, volgens de overlevering, door een kogel uit eigen wapens geraakt. Dit was een tragisch einde, zeker ook voor zijn familie en verloofde.

  • Hij is 22 jaar geworden en rust op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta, waar hij niet alleen ligt.
  • Hier ligt ook begraven Mevr. Hetty Goossens- van Besouw, ook uit Goirle, overleden op 20-02-1945.

Zij worden beiden bij de dodenherdenking in Goirle op 4 mei, ook ieder jaar weer, herdacht.

Graf Johannes Cornelis Jansen (foto GeKa)

Herdenkingen

  • Jan wordt o.a. vermeld op het Indië-monument op de muur onder “de Vijf Bogen” , voor gevallenen in Indonesië.
  • Gedenksteen op de RK begraafplaats van de parochie St. Jan te Goirle, geallieerde gedeelte.
  • Gedachtenismonument in het Willibrorduskerkje van de Stichting Brabants Gesneuvelden te Waalre. [1]
  • Oorlogsgravenstichting Jansen J.C.

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994