Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jan de Wittstraat (Tilburg)

Stadsdeel: West
Wijknaam: Zorgvlied
Datum besluit: B & W 19 februari 1960
Jaar: 1954



De straat lopende vanaf het Burgemeester van de Mortelplein ten westen van de Van Oldenbarneveltstraat, zuidwaarts tot de Van Limburg Stirumlaan, benevens de tussenliggende verbindingen met de Van Oldenbarneveltstraat en de Heinsiusstraat.


Jandewittstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

22888.jpg


De Jan de Wittstraat.




Johan de Witt werd geboren te Dordrecht op 24 september 1625. Hij studeerde te Leiden en promoveerde te Angers in Frankrijk in de rechten. Hij was eerst advocaat te 's-Gravenhage en in 1650 pensionaris van Dordrecht, waardoor hij in de politiek terechtkwam. Spoedig was hij een van de leiders van de Loevensteinse fractie, de partij der staatsgezinden. In 1663 werd hij raadspensionaris van Holland. Hij was een getalenteerd staatsman, vooral in de buitenlandse politiek. Door het volk werd hij echter gehaat. Hem werden alle ongelukken in het rampjaar 1672 ('het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos') verweten en hij werd beschuldigd van landverraad. Op 20 augustus 1672 werd hij samen met zijn broer Cornelis te 's-Gravenhage door 'het gepeupel' vermoord.

De moord op de gebroeders De Witt behoort met de terechtstelling van Van Oldenbarneveld in 1619 (>Van Oldenbarneveldstraat) tot de zwarte bladzijden van onze vaderlandse historie.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.