Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jan Wierhof (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Tivoli
Datum besluit: B & W 25 april 2006
Jaar: 1992



Het particulier terrein lopende vanaf de Boerhaavestraat oostwaarts en daarna noordwaarts tot aan de Jan van Beverwijckstraat ten zuiden van het Jan Ingenhouszpark en ten oosten van het Carré met inbegrip van twee verbindingen zuidwaarts naar de Gerard van Swietenstraat.


Janwierhof.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

23013.jpg


Binneplaats van psychiatrisch ziekenhuis Jan Wier

aan de Jan Wierhof.



Jan of Johannes Wier/Weyer werd omstreeks 1515 in Grave geboren als zoon van een handelaar in hop. Hij ging eerst naar school in 's-Hertogenbosch en vervolgens vertrok hij naar Antwerpen waar hij in de leer ging bij Hendrik Cornelis Agrippa von Nettesheim, geleerde, humanist en vriend van Erasmus. In 1534 ging Jan Wier naar Parijs om geneeskunde te studeren. Vier jaar later vestigde hij zich in zijn geboorteplaats als arts, in 1545 werd hij stadsgeneesheer te Arnhem, en vervolgens in 1550 hofarts van de hertog van Kleef.


Jan Wier was een van de eersten, die zich keerden tegen de heksenprocessen met de door marteling afgedwongen 'bekentenissen' van vooral zieke en oude vrouwen. Volgens Wier waren de zogenaamde 'heksen' beïnvloed door de duivel, en daarom 'ontoerekeningsvatbaar'. In zijn boek De Praestigiis Daemonum et Incantationibus ac Veneficiis (Over de Bedriegerijen van de Duivel en Betoveringen en Vergiftigingen), beschrijft Wier de filosofische, medische en juridische aspecten van het 'heksenprobleem'. Hij richtte zich hierbij vooral tegen het door de inquisitie gebruikte boek Malleus maleficarum of Heksenhamer. De Praestigiis Daemonum is vele malen herdrukt; ook werd het vertaald in het Duits en het Frans. Jan Wier overleed in 1588 in Tecklenburg, waar hij ook werd begraven. In 1884 werd in dit stadje hier een Wiertoren opgericht.


Het psychiatrisch ziekenhuis Jan Wier is sinds 1982 gevestigd op het terrein van het voormalige St. Elisabethziekenhuis. In september 1994 werd de nieuwbouw van Jan Wier geopend door prinses Margriet (> Margriethof, Prinses Margrietstraat). Een jaar eerder was Jan Wier gefuseerd met RIAGG Tilburg tot GGZ Midden-Brabant, inmiddels heeft er in 2006 een fusie plaatsgevonden tussen GGZ Midden-Brabant en GGZ Breda tot GGZ Breburg.


Bron: Rob van Putten.