Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jan Coolen

Jan Coolen
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Johannes Henricus Leonardus Coolen
Geboren 11 juli 1893, Tilburg
Overleden 1976, Tilburg
Beroep textielarbeider, vakbondsman, gemeenteraadslid
Overige informatie
Politiek SDAP, CPN

Leven en werk

Omdat Coolens vader een arbeidsconflict kreeg, verhuisde het gezin rond 1900 naar Duitsland. Via Leiden kwam de familie weer naar Tilburg, waar Jan op 12-jarige leeftijd ging werken bij BeKa. In 1914 ontstond daar onrust over de lange werktijden en Coolen werd ontslagen, omdat hij voor zijn rechten opkwam. Hij ging in Duitsland werken en kwam daar in aanraking met het socialisme. In 1915 kwam hij terug naar Tilburg en in 1916 werd hij lid van De Eendracht (Textielarbeidersbond) en de SDAP. In 1917 raakte hij betrokken bij de textielstaking (textielstakingen), die ontstond omdat de fabrikanten, ondanks voorspoed in de bedrijfstak, geen loonsverhoging toestonden. Als gevolg van deze staking werd de eerste CAO voor de textielindustrie afgesloten. Coolen bleef als socialistisch arbeider onder moeilijke omstandigheden actief in Tilburg. In 1932 werd hij lid van de Onafhankelijke Socialistische Partij en later van de CPN. In 1935 gaf hij leiding aan een grote textielstaking, nadat het Kabinet-Colijn had besloten om de arbeidslonen opnieuw te verlagen, terwijl de inkomsten van de fabrikanten intact bleven. Toen de staking voorbij was, werd hij wederom en tegen alle afspraken in ontslagen.

In 1946 kwam Coolen nog voor de CPN in de Tilburgse gemeenteraad. Zijn zoon Sjaak zette zich eveneens in voor het socialistische gedachtegoed. Hij bezorgde tijdens en na de Tweede wereldoorlog de communistische krant De Waarheid in Tilburg.