Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Italianen

IJssalon Loreti
IJssalon Loreti aan de Tuinstraat 31. De salon was eigendom van de Italiaanse ijsmaker Ciro Ducci. Hij vestigde zich op 14 mei 1937 in Tilburg, maar keerde een jaar later weer terug naar Italië. Collectie Regionaal Archief Tilburg
Beeldenfabriek Brizzi
Beeldenfabriek van Brizzi aan de Telegraafstraat 2-4-6, 1958. Collectie Regionaal Archief Tilburg

De eerste Tilburgse Italianen vestigden zich vanaf het begin van de vorige eeuw in Tilburg en waren voornamelijk schoorsteenvegers. Rond 1920 was de familie Zoppi nog actief in dit beroep. In de jaren twintig en dertig vestigden zich Italianen als ijsventer, ijsfabrikant, terrazzowerker en handelaar of maker van gipsen beelden. Dat laatste hing samen met het Rijke Roomsche Leven, de periode waarin de katholieke kerk de maat der dingen was. Hun kennis als terrazzowerker kwam van pas bij de bouw van kerken in de jaren twintig en dertig en de eerste grootschalige woonwijken. Vanaf 1965 vestigden zich Italiaanse gastarbeiders in Tilburg. In 1975 waren er op een totaal van 1805 Tilburgse gastarbeiders 205 Italianen. Bekende Italiaanse families in Tilburg waren/zijn onder andere Brizzi, De Lorenzo, Campagna, Gori, Granucci, Maddalena en Bertin. Deze bestierden vaak cafataria’s in de stad.