Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Ierland, Petrus Johannes Franciscus van

Piet van Ierland
Ierland Petrus.jpg
Volledige namen Petrus Johannes Franciscus van Ierland
Geboortedatum 01-09-1919
Geboorteplaats Tilburg
Adres Hoefstraat 212
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Wever
Overlijdensdatum 20-05-1940
Plaats van overlijden Calais (FR)
Bijzonderheden Omgekomen tijdens het bombardement op 'S.S. De Pavon' op 20 mei 1940.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie.

We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Petrus Johannes Franciscus van Ierland (Geb. 1-9-1919 Tilburg– gest. 20-5-1940 Calais), wever. Zoon van Joannes Cornelius van Ierland (1887-1974) en Bernardina Maria van Deurzen (1889-1982).

Achtergrond en jeugd

Piet wordt op 1 september 1919 te Tilburg geboren als zoon van Joannes Cornelius van Ierland, wollenstoffenwever, en Bernardina Maria van Deurzen. Piet is de tweede in de rij van 5 kinderen. Hij wordt geboren in de Hasseltstraat, als Petrus zeven jaar is verhuist het gezin naar de Hoefstraat. Hij heeft twee zusjes maar in 1939 overlijdt zijn jongere zusje vlak voor haar 14e verjaardag.

Als dienstplichtige wordt hij opgeroepen tijdens de mobilisatie en ingedeeld bij de Grenardiers en Jagers in den Haag. Tijdens de terugtocht van de Nederlandse soldaten naar het westen verblijft zijn onderdeel met Pinksteren 12-13 mei in Tilburg. Ze zijn ingekwartierd bij de textielfabriek van Sträter in de Zomerstraat. Hier komt het hele gezin van Ierland op Tweede Pinksterdag nog even langs om Piet groeten.

Gebeurtenis

Op 12 mei 1940 bracht de Pavon, een Frans vrachtschip, Franse militairen naar Vlissingen. Een week later was het schip in Duinkerke, waar in de oude Jean Bart-kazerne ruim 2000 Nederlandse militairen onderdak hadden gevonden. Ze hadden in de Peel-Raamstelling en bij Rotterdam gevochten; na de capitulatie van Nederland op 15 mei waren zij naar Zeeland getrokken, waar nog doorgevochten werd. Na de capitulatie in Zeeland op 18 mei waren zij naar Duinkerke gegaan. De Pavon had uiteindelijk ongeveer 1450 Nederlandse militairen aan boord toen zij Duinkerke verliet met bestemming La Rochelle.

De Pavon voer vlak langs de kust naar La Rochelle. Duitse vliegtuigen voerden een aanval uit waarbij het schip met mitrailleurs werd beschoten; enkele afgeworpen bommen misten hun doel. Uiteindelijk landde één vliegtuigbom in het ruim, waardoor ruim 50 Nederlandse militairen werden gedood en 100 gewond raakten. Er brak brand uit aan boord en er ontstond paniek; veel mannen sprongen over boord. De Kapitein wist zijn schip in de vroege ochtend van 21 mei 1940 bij Ooie op het strand te zetten waar men bij eb het schip kon verlaten. De Pavon was onherstelbaar beschadigd.

De gewonden werden aan boord verzorgd en de volgende ochtend bij eb van boord gehaald om naar ziekenhuizen in Calais en Duinkerke te worden gebracht. De andere overlevenden werden in La Coquelle bij Calais ondergebracht en op 24 mei door de Duitsers gevangengenomen. Enkele tientallen wisten te ontsnappen naar Boulogne waar zij later alsnog krijgsgevangen werden gemaakt. Alle krijgsgevangenen werden in juni vrijgelaten en liepen naar Nederland terug. Piet raakte zwaargewond en is tijdens het transport naar het ziekenhuis overleden.

Roomsch Leven 19 januari 1946

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Gebeurtenis

Internet