Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Huize Nazareth

Huize Nazareth was een opvang én internaat aan de Nazarethstraat voor "verlaten en misdeelde kinderen", opgericht op 9 februari 1916 door de congregatie van de Fraters van Tilburg (gesticht door bisschop Zwijsen in 1845.

In 1907 werd de Vereeniging Liefdewerk voor Kinderbescherming opgericht, als onderafdeling van de Sint Vincentiusvereniging. Deze zorgde ervoor dat jongens die uit de ouderlijke macht waren ontzet, in pleeggezinnen werden geplaatst. Dit was echter geen succes en daarom besloot men de vereniging tot de oprichting van instituten. De Fraters van Tilburg, die sinds 1911 jongens verzorgden in het Sint Antoniusgesticht, namen de zorg op zich van een in 1916 gebouwd gesticht in de Nazarethstraat. Dit complex, een ontwerp van Jos Donders, kreeg de naam Huize Nazareth. Het omvatte een eigen kapel, een recreatiezaal, een tuin, sportvelden, een openluchttheater en een blo-school. Daarnaast had Huize Nazareth een toneelvereniging, een harmonie en een voetbalvereniging. De voogdij-jongens gingen vanuit Huize Nazareth in de stad werken of naar school. Soms vonden ze een pleeggezin. De fraters gaven de zorg in 1972 over aan leken, maar ook dat is geschiedenis. Het hoofdgebouw van Huize Nazareth werd later gerestaureerd en ingericht met wooneenheden. De tuin ging deel uitmaken van een openbaar stadspark. Bij de voormalige hoofdentree in de Nazarethstraat herinneren heiligenbeelden en gevelmozaïeken aan dit katholieke instituut.