Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Houtsestraat 8

Hoeve bij den draaiboom
6.1 geboortehuis frater andreas - .jpg
Het geboortehuis van Frater Andreas, Houtsestraat 8, in de jaren dertig vervangen door het huidige pand.


Hoeve bij den draaiboom
OdenhoutHoutsestraat10-1.jpeg
Het huidige pand Houtsestraat 8


In 1832 is Willem Willem van Iersel, de vader van burgemeester Joseph van Iersel, eigenaar. In 1875 wordt de boerderij geërfd door een broer van de burgemeester, Antonius, leerlooier in Waalwijk. In 1908 is de boerderij verkocht aan Tinus Stokkermans, die in 1932 de oude boerderij sloopt en de huidige witte boerderij bouwt. In 1951 wordt via koop Engelbertus (Bart) Stokkermans eigenaar.

Op Houtsestraat 8 is op 24 november 1841 frater Andreas (Jan) van den Boer geboren, de zoon van Peter van den Boer en Maria Bergmans, die sinds hun huwelijk op 1 mei 1825 op deze pachtboerderij woonden, tot zij in 1846 verhuisden naar de grotere pachthoeve de Slijkhoef in Biezenmortel. Frater Andreas was leraar aan de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel, lange tijd ook directeur van de priesteropleiding van de fraters van Tilburg. Hij was iemand die godsvruchtig zich altijd dienstbaar maakte voor de mensen om hem heen, die dankbaarheid en blijmoedigheid uitstraalde, een frater die al bij leven "de heilige frater" werd genoemd. Na zijn dood op 3 augustus 1917 ontstond een verering, die op 6 december 2008 leidde tot erkenning door het Vaticaan waarmee frater Andreas de officiële kerkelijke titel "eerbiedwaardig" kreeg. Voor hem is er een kapel bij de fraters van Tilburg en een altaar en een houtsculptuur in de Udenhoutse kerk.


Zie 06 De hoeve bij den draaiboom