Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Houtsestraat 2

Willigenbroec
OdenhoutHoutsestraat2-1.jpeg
Houtsestraat 2


Willigenbroec
5.7 Fam Piggen 2.jpg
Pastoor Marinus Piggen was begin vorige eeuw eigenaar van de boerderij Houtsestraat 2. Hij staat hier op de foto met zijn broers en zus, kinderen van Pieter Piggen en Maria Burgmans. Vlnr. Jans, Marinus, Sjef en Willem.


Willigenbroec
5.6 molenbaantje.jpg
Kadastrale kaart uit 1832 met de Molenbaan in de omgeving van de Houtsestraat, Kuil en Waalwijkseweg.

Houtsestraat 2

De oude hoeve Willigenbroec moeten we zoeken aan de Houtsestraat 2. Het gebied is anno 2017 nog altijd een rustiek landbouwgebied, een fraaie aaneenschakeling van boerderijen, weilanden en akkers.

Bij het begin van het kadaster in 1832 is Jan Tieleman Beunis eigenaar. In 1857 volgt de erfdeling waarna Theodorus Beunis, kapelaan in Beverwijk, eigenaar wordt. Daarna gaat de hoeve over op Maria Beunis, getrouwd met Willem Burgmans, en aan Johannes Beunis en verdere erfgenamen. Bij de erfdeling van 1889 komt de hoeve in eigendom van Maria Burgmans, dochter van Willem Burgmans en Maria Beunis. Maria Burgmans trouwt met Pieter Piggen uit Berkel-Enschot. In 1909 gaat de hoeve over op hun zoon Martinus Piggen. In 1954 komt de hoeve in bezit van kleindochter Jet Piggen, gehuwd Jos van Gils. Thans woont er hun zoon Piet van Gils.

Molenbaantje

Het gebogen paadje, rechts van en parallel aan de Houtsestraat, dat nog zichtbaar is voor de boerderij Houtsestraat 1, had de naam Molenbaantje. Het liep zelfs nog een stukje door aan de overkant van de Kuil op de gronden van de Geel Hoef en kwam daar uit op de Waalwijkseweg, zoals op de kadasterkaart van 1832 te zien is. Op de hedendaagse kadasterkaart is een gedeelte van dit Molenbaantje, achter Houtsestraat 3 en 4, nog als een afzonderlijk kadastraal perceel zichtbaar. Het is een toegangsweg vanaf de Houtsestraat naar een transformatorhuisje vlakbij de boerderij van Van Gils.


Zie 05 Willigenbroec