Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hout, Joannes Adrianus Josephus van den

Joannes Adrianus Josephus van den Hout
Volledige namen Joannes Adrianus Josephus van den Hout
Geboortedatum 25-03-1909
Geboorteplaats Tilburg
Adres Oude Langestraat 31
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Elisabeth Maria Catharina Bertens eerder weduwnaar van Johanna Maria Smits
Beroep Arbeider NS
Overlijdensdatum 31-03-1945
Plaats van overlijden Oberhausen-Osterfeld (d)
Bijzonderheden Gearresteerd op 21 april 1944 en overleden bij een bombardement tijdens werken in Duitsland vanwege arbeidsinzet

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Joannes Adrianus Josephus van den Hout (geb. Tilburg 25-03-1909 overl. Oberhausen 31-3-1945) Zoon van Josephus van den Hout, stoker machinist, (1874-1955) en Elisabeth van Veen (1875-1933)

Achtergrond en jeugd

Johannes wordt geboren als 4e in de rij van 6 kinderen van het echtpaar van den Hout-van Veen. Op 18 juli 1940 trouwt Joannes met Johanna Maria Smits in Waspik, Johanna overlijdt 12 maart 1941 in Tilburg. Op 24 mei 1943 Joannes trouwt voor de tweede keer op 34 jarige leeftijd met Elisabeth Maria Catharina Bertens weduwe van Adrianus Cornelis Bertens.

Arbeidsinzet in Duitsland

Joannes wordt op 21 april 1944 in Tilburg gearresteerd en belandt uiteindelijk in Tuchthuis Remscheid . Nederlanders die gedurende de oorlog worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden of langer komen in tuchthuizen te zitten, vaak in Duitsland. In deze tuchthuizen zitten mensen die zijn veroordeeld voor ‘economische delicten’. Zij behoren tot de gevangenencategorie ‘politieke gevangenen’. Ongeveer 7500 niet-Joodse gevangenen uit Nederland worden tijdens de oorlog opgesloten in tuchthuizen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog waren in het toenmalige tuchthuis Remscheid circa 1000 gevangenen gehuisvest, ruim het dubbele van waar het eigenlijk voor gebouwd was. Het betrof criminelen en ca. 350 politieke gevangen uit meerdere landen. Op 1 maart 1945 ontvlucht Joannes van den Hout het tuchthuis. Op weg naar Nederland werd bij een beschieting van Sterkrade op 27 maart Johannes door een granaatscherven zodanig verwond dat hij nog diezelfde dag aan zijn verwondingen overleden is.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 182,

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

https://www.tweedewereldoorlog.nl/kennis/themas/systematische-uitsluiting-terreur-en-genocide/politieke-gevangenen/tuchthuizen/

Gebeurtenis