Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Horrocks, James

James Horrocks
Horrocks, James-1.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 1925
Geboorteplaats Failsworth, Lancashire (GB)
Burgerlijke staat ongehuwd
Overlijdensdatum 25-05-1944
Plaats van overlijden Goirle (NL)
Bijzonderheden Crash bij Riels Hoefke, 25-05-1944

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------- LEST WE FORGET

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

James Horrocks is een van hen. Hij overleed op 19- jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit : Britse
 • Onderdeel/eenheid  : Royal Air Force (RAF) Volunteer reserve / 76 (RAF) Squadron
 • Registratienummer : 2209732
 • Rang / functie : Sergeant / Schutter

Achtergrond

James Horrocks is in 1925 geboren in het gezin van James en Martha Horrocks.

Graf James Horrocks (foto: GeKa)

Gebeurtenis

James Horrocks was gestationeerd als gunner in Lossiemouth, Morayshire, Schotland. Deze vlucht werd mede bemand door: Flt Sgt Peter Stuart Wade, RAAF --(Captain), Sgt Kenneth Herbert Allaker RAF -- (Navigator), Sgt Stanley Patterson RAF (Bomb Aimer),-- Sgt Roy Edwin Dennis Robinson RAF (Flight Engineer)-- Malcolm Henry Gradon, Sgt. R. J. Head en Sgt James Horrocks RAF (Air Gunner).

De oorlog in Europa was nog steeds in volle gang. En de bemanning van deze Halifax MZ622 moest op pad om aan operatie Aachen mee te doen. zij moesten twee spoorwegemplacementen aanvallen, tezamen met nog ca. 442 andere vliegtuigen, waarvan er uiteindelijk ca. 25 verloren zijn gegaan. Om 22:38 uur in de avond van woensdag 24 mei 1944 steeg Halifax MZ622 op van Holme-on-Spalding Moor om Aken, Duitsland, te bombarderen. Na het opstijgen werd er niets meer van dit vliegtuig vernomen en het lukte ze ook niet meer om terug te keren naar de basis. Het toestel stortte op de terugweg neer bij het “Riels Hoefke” bij Goirle (Noord-Brabant), Dit ligt ca. 4 km ten zuiden van Tilburg. Zes van de bemanningsleden werden op slag gedood en één persoon overleefde deze crash. Hij werd zwaar gewond gevangen genomen en overgebracht naar een ziekenhuis. Dit was Sergeant R. J. Head (1853252) (RAFVR) (Air Gunner) PoW=Prisoner of War, van hem hebben we niets meer vernomen. James Horrocks is op 19-jarige leeftijd met de 5 andere mede bemanningsleden begraven op het gedeelte van de Common Wealth War Graves op het kerkhof van St. Jan te Goirle. Nederland. Lees dit verder op : Vliegtuigcrash Goirle, Riels Hoefke, 25 mei 1944.

Graflocatie

 • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coördinaten : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Graf nr. : Rij 1 graf 4
 • Tekst op grafsteen :” Sweet are the memories, silently kept of one we loved and will never forget.” ("Zoet zijn de herinneringen, stil bewaard aan iemand van wie we hielden en die we nooit zullen vergeten.")

Jaarlijks worden alle personen op dit EREveld in Goirle speciaal herdacht. 27 mannen en 1 vrouw. Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Opdat we ze niet vergeten.

Ereveld Goirle (foto: BvW)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.