Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hooghoutseweg 9

De hoeve van Jan Stempel
OdenhoutHooghoutseweg9-1.jpeg
Hooghoutseweg 9

De boerderij Hooghoutseweg 9 komt voor in een akte uit 1782 als drie erfgenamen van Embert Huijbert Emme hun drievierde part onbedeeld in een stede bestaande uit een woonhuis, stal en schuur aan elkaar, het schop met de hof en aangelegen akkerland en weiland groot 9 lopense te Udenhout op het Hooghout verkopen aan Maria Jan Emmen die het resterende vierde part al bezit. De koopsom voor dat vierde part bedroeg 150 gulden. Twee jaar later verkoopt Maria Jan Emmen het geheel aan Gijsbert van den Hooven. Het schop zal dan zijn beste tijd hebben gehad want er wordt gesproken over de afbraak van een schop. In 1811 komt de boerderij weer voor in de oude akten. De kinderen van Gijsbert van den Hoven maken dan afspraken over de nalatenschap van hun vader. Dat was nodig want doordat hun vader drie keer trouwde was het een complexe verdeling geworden. De kinderen kwamen overeen dat de twee dochters uit Gijsberts huwelijk met Lucia Blankers de kinderen uit de andere twee huwelijken zouden uitkopen voor 100 gulden per persoon, in totaal dan 400 gulden. Dochter Wilhelmina was getrouwd met Johannes van Iersel en Petronella met Cornelis Timmers. Die twee zwagers verdeelden vervolgens onderling het verkregen onroerend goed. Cornelis Timmers kreeg daarbij een huis, stal, schuur, schop en bakhuis met 3 lopense en nog een perceel teulland van 4 lopense. Bij de invoering van het kadaster in 1832 is de weduwe Timmers – van den Hooven nog steeds eigenaar. Het eigendom gaat later over naar haar kinderen Gijsbert, Jan en Johanna. De ongehuwde Gijsbert woont er jarenlang samen met zijn broer Jan en diens vrouw. De familie Timmers verkoopt de boerderij in de tweede helft van de negentiende eeuw aan de in Haaren geboren Jacobus van Vugt. Adriaan, de zoon van Jacobus van Vugt en Arnolda Heerkens, laat in 1921 een nieuwe boerderij bouwen. In 1924 vraagt hij vergunning aan om er een bakhuis bij te mogen bouwen. Nadien wordt de boerderij nog bewoond door hun zoon Jan van Vugt en zijn vrouw Ida Vermeer.

Tegenwoordig is de woning Hooghoutseweg 9 verdeeld in twee woongedeelten. Het geheel is eigendom van Jack en Mariëlle Broeders, de kleinzoon van Jacobus van Vugt en Ida Vermeer. In het verbouwde stalgedeelte heeft nog lang de weduwe Van Vugt – Vermeer gewoond.Zie ook 26 De hoeve van Jan Stempel