Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hooghoutseweg 21

Hooghoutseweg 21
10.4 Prinsenhoef 1.jpg
De herbouwde Prinsehoeve

Hooghoutseweg 21 in Biezenmortel. De hoeve dankt de naam aan Prins Willem V van Oranje, die er in de 18e eeuw de eigenaar van was. Later was de hoeve eigendom van baron Willem van Dopff, die op kasteel de Strijdhoef woonde. In 1694 werd Arien van Iersel overvallen op de Prinsehoeve aan de Hooghoutseweg door de bende van Swartmaekers. In Unentse Sprokkels 6 staat dit uitgebreid beschreven op blz. 49 t/m 55.

Prinsehoeve
OdenhoutHooghoutseweg23-1.jpeg
Hooghoutseweg 21
Prinsehoeve
OdenhoutHooghoutseweg23-2.jpeg
De poort met de leeuwtjes
Hooghoutseweg 21
Prinsenhoeve.JPG
Pilaar bij de ingang van de voormalige Prinsehoeve.

In 1922 vragen de eigenaren, de gebroeders Van Bennekom een vergunning aan om de Prinsehoeve te mogen verbouwen, een jaar later gevolgd voor de bouw van een nieuwe schuur. Enkele jaren daarna, in 1930, wordt het boerenbedrijf door de gebroeders gestaakt en komt de Prinsehoef publiek te koop. Daarna is de familie Van Haag kort eigenaar en opnieuw Cees van Bennekom. In 1938 koopt Martinus van de Ven, mede namens zijn kinderen, de Prinsehoef. Als zoon Jos in 1945 trouwt met Anna Bertens gaan zij op de boerderij wonen. In 1980 verhuizen ze naar törp en verkopen ze de boerderij aan de familie Knippels.

Nadat de boerderij een tijd bewoond is geweest door de familie Knippels kopen in 1995 Hans en Marion van de Langerijt de Prinsehoef. Vanwege de slechte bouwkundige staat zijn de restanten van de oude Prinsehoef in 2010 vrijwel geheel gesloopt. Bij de sloop kwam uit het oudste gedeelte een oude ankerbalk tevoorschijn. Via dendrologisch onderzoek kwam aan het licht dat de boom, waaruit de balk was gezaagd, geplant was rond 1586. De oude Prinsehoeve is niet meer in gebruik als agrarisch bedrijf. Het erfperceel werd al eerder gesplitst waarbij de boerderij los van de schuur werd verkocht. De stenen leeuwtjes markeren tegenwoordig niet meer de inrit van de Prinsehoef maar die van de vrijstaande schuur. Iets voorbij de oude hoeve, op het adres Hooghoutseweg 23 werd begin jaren zeventig op landerijen vanouds behorende tot de Prinsehoeve een nieuwe boerderij gebouwd die thans nog als melkveebedrijf in gebruik is bij de familie Van de Ven.

De huidige eigenaren van de oude Prinsehoeve gebruiken die als woonboerderij en hebben er een kennel voor het hondenras Berner Sennen onder de naam “van de Prince Berners”, een verwijzing naar de voorname eigenaar van de hoeve uit het verre verleden.


Zie ook 24 Prinsehoeve