Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hooghoutseweg 11

De hoeve van Jan Stempel
OdenhoutHooghoutseweg1111a-1.jpeg
Links Hooghoutseweg 11

Hooghoutseweg 11 is de voormalige boerderij van de familie Mallens. De huidige boerderij is in de jaren vijftig gebouwd door Jos Mallens en zijn vrouw Door de Laat. De boerderij was afkomstig uit de familie De Laat. Dorus de Laat boerde er met zijn vrouw Jana van Rooij. Daarvoor diens ouders Adriaan de Laat en Antonia van de Ven. Het is de grootvader van Dorus, Daniel, die de boerderij in de tweede helft van de negentiende eeuw aankocht. Daniel was geboren in Moergestel en trouwde in 1839 met de Udenhoutse Joanna Thomas Brekelmans. Daniel kocht de hoeve van Hendrik Heijmans c.s., die het in 1836 voor 515 gulden kocht op een publieke veiling in opdracht van de Bossche bierbrouwerszoon Johannes Antonius van Erp. Het wordt dan omschreven als een burgerhuis met aangelegen erf groot 1.41.93 ha. Van Erp had het niet lang tevoren, in 1832, gekocht van de kinderen en erfgenamen van Peter Leermans en Francijna Jorissen. Peter Leermans kocht het op zijn beurt in 1802 samen met zijn zuster Geertruij, weduwe van Peter Couwenberg, uit de nalatenschap van hun ouders Joost Leermans en Helena Wouter van Broekhoven. Het wordt dan omschreven als een huis, schop, hof en verdere aangelegen erf, akkerland en weiland samen groot 4½ lopense. Joost had de boerderij in 1760 toebedeeld gekregen uit de erfenis van zijn schoonvader Wouter Willem van Broekhoven.

Hooghoutseweg 11 was nog niet lang geleden in gebruik als agrarisch bedrijf van de familie Johan Mallens. Thans woont er zijn weduwe Helma. De voormalige bedrijfsgebouwen zijn gesloopt in ruil voor de bouw van een extra woning voor zoon Thomas.


Zie ook 26 De hoeve van Jan Stempel