Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hollander, Salomon

Salomon Hollander
Afbeelding gewenst
Volledige namen Salomon Hollander
Geboortedatum 29-11-1885
Geboorteplaats Antwerpen (BE)
Adres Oranjestraat 5
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gescheiden
Naam echtgeno(o)t(e) Hertha Gottschalk
Beroep Handelaar
Overlijdensdatum 16-04-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)
Bijzonderheden Omgekomen in vernietigingskamp Sobibor

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gebeurtenis

Salomon Hollander werd reeds in augustus 1942 voor deportatie opgeroepen, doch in Tilburg weer vrijgesteld. In april 1943 meldde hij zich wederom bij de politie en werd door de marechaussee op transport gesteld naar Westerbork. Omgekomen in het concentratiekamp Sobibor.

Gezinsleden

Salomon was een zoon van Hartog Abraham Hollander (Oud-Beijerland 14-01-1844, Tilburg 15-03-1908) en Sibilla Goudsmit (Roermond 25-04-1850, Tilburg 27-12-1935). Hij trouwde op 28-05-1919 te Venlo met Hertha Gottschalk van wie hij in 1933 scheidde. Hij was de vader van Elise Hollander en Leo Hollander (Tilburg 9 oktober 1922-overleden april 2010). Salomon Hollander was een broer van Magdalena Hollander en Paulina Hollander en een halfbroer van Mina Klein-Hollander.

Woonadres

Oranjestraat 5 (Tilburg)

Struikelstenen

Op 5 februari 2017 zijn op initiatief van Rinus Versluis op het Koningsplein drie struikelstenen geplaatst voor Paulina, Magdalena en Salomon Hollander.

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe link

Joods Monument