Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hofman, Johanna Jacqueline

Johanna Jacqueline
Hofman Jopie.jpg
Jopie Hofman op het bidprentje van het gezin Hofman-Elsman
Volledige namen Johanna Jacqueline Hofman
Geboortedatum 27-12-1924
Geboorteplaats Goirle
Adres van Haefstraat 16
Woonplaats Blerick
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 28-10-1944
Plaats van overlijden Blerick
Bijzonderheden Omgekomen bij een bombardement op de Maasbruggen bij Venlo/Blerick

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Johanna Jacqueline (Jopie) Hofman was het middelste kind van Karel Hofman (Venlo 14-1-1897 - Blerick 4-4-1972) en Anna Geertruida Hofman-Elsmann (Vlissingen 25-12-1895 - Blerick 28-10-1944). Ze werd geboren in Goirle toen haar vader als militair de standplaats Tilburg had gekregen en in Goirle woonde. Haar lagereschooltijd bracht ze door op de St. Josephschool aan de Sint Jansstraat.

Achtergrond

Vader Karel Hofman was sergeant bij de infanterie in het Nederlandse leger met diverse standplaatsen. Vanuit Blerick kwam hij in 1921 in Goirle terecht aan de Molenstraat en verhuisde wat later naar het Kermisplein (later Oranjeplein genoemd) op nummer 26. Hier werden zijn kinderen Maria, Jopie en Huub geboren.

Oorlog

Hierna verhuisde het gezin in 1932 weer richting Limburg om in Maasbree terecht te komen en later in Blerick. Hier maakten zij de oorlog mee en dus ook het bombardement op de Maasbruggen van eind oktober 1944. De westelijke oever kreeg het zwaar te verduren en zijn vrouw Anna en drie kinderen waaronder dochter Jopie hoorden bij de 72 doden van Blerick die bij dit bombardement om het leven kwamen. Op het bidprentje worden de kinderen als volgt getypeerd: “Heel bijzonder vond de oudste in een trouw, godsdienstig leven de kracht om in offerende liefde God oprecht te dienen; Hem te beminnen en te vinden, ook in het wonder van zijn schone natuur, was haar een vreugde en gaf aan haar leven de blijde onbevangenheid der Kinderen Gods. Jopie steunde het vaderland en het Recht in haar ondergrondse werk. Huub was de vriend der reine kinderziel”.

Bronnen

  • Bidprentje Anna Geertruida Elsman en haar kinderen.
  • Regionaal Archief Tilburg: Bevolkingsregisters Goirle.
  • Onderzoek Venlo