Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hoevenseweg (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Hoevenseweg
Datum besluit: B & W 1 oktober 1962
Jaar: 1954



De straat lopende vanaf de Havendijk tegenover de Prinsenhoeven, zuidoostwaarts tot de Ringbaan-Zuid bij de Meierijbaan.


Hoevenseweg.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

22474.jpg


De Hoevenseweg in 1982.



Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 staat ongeveer op de plaats waar thans de Ringbaan-Zuid bij de Ringbaan-Oost uitkomt de plaatsaanduiding Vyfhoeven. Vanaf de Hogendries (> Hogendriesstraat), dit is bij de kruising St.Josephstraat-Prinsenhoeven, loopt via de Vyfhoeven een weg genaamd de Harmen Aarts Dyk in zuidoostelijke richting over de Leij. Op de kadasterkaart van 1832 staat de benaming Hoeven voor een groepje boerderijen, en de bovengenoemde dijk heet nu den hoevensche Dijk.

Deze hoeven werden in de vorige eeuw aangekocht door de prins van Oranje, de latere koning Willem II, tegelijk met enorme landerijen. In 1834 en 1835 zou hij in de buurt, op het grondgebied van de gemeenten Hilvarenbeek en Berkel, nog een aantal hoeven laten bouwen (> Prinsenhoeven/Koningshoeven). In de Hoeven kocht hij de Hoeve Het Hooghuis (1834), De Schouwsche Hoeve (1835) en het Barrière Huis (1835). De Schouwsche Hoeve kocht hij van de Tilburgsche vrederechter George Schouw, en het Barrière Huis van Adriaan Klaassen. Bij dit laatste huis gold de verplichting dat de koper zorg zou dragen voor een behoorlijk onderhoud van de brug over de Nieuwe Leij. De koper was ook gerechtigd om tol te heffen bij het passeren van de brug, vandaar de naam Barrière Huis. Gedeputeerde Staten hadden namelijk op 1 augustus 1822 vergunning verleend om de brug af te sluiten met een hek of boom waarbij dezelve wijders worden geauthoriseerd om van iederen voerman voortaan verkiezende aldaar met karren te passeren te vorderen Een cent voor iedere reis (reis = keer, maal).


Omstreeks 1849-1850 verzoekt J.M. Aarts, de directeur van de particuliere goederen van koning Willem II, Gedeputeerde Staten om de bruggelden te mogen verhogen, aangezien er drie bruggen moeten worden onderhouden. Bovendien was er door de koning een verharde weg aangelegd vanaf de wijk Heuvel tot en met de Schaapskooi met grote keyen (> Koningshoeven). Gedeputeerde Staten geven echter te kennen dat verhogen van tolgelden buiten hun bevoegdheid ligt.


Op de kaart van A. Arts ca. 1870 wordt deze weg Straatweg van Tilburg naar Moergestel en Tramweg genoemd, lopende van de Hoogendries tot de grens met de gemeente Hilvarenbeek. De eerste officiële vaststelling van de Hoevensche weg werd door de gemeenteraad in 1900 gedaan: Van de herberg 'de Hoed' tot de grensscheiding met Moergestel.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).