Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hilvarenbeekseweg (Tilburg)

Stadsdeel: Zuid
Wijknaam: Groenewoud
Datum besluit: B & W 10 september 1980
Jaar: 1934



De straat, lopende vanaf de samenkomst van de Leijparkweg en de Berglandweg zuid-, oost- en zuidoostwaarts tot de grensscheiding met de gemeente Hilvarenbeek.


Hilvarenbeekseweg.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

22073.jpg


De wollenstoffenfabriek Pieter van Dooren aan de

Hilvarenbeekseweg (omstreeks 1900) moest wijken

voor de aanleg van het Sint Elisabethziekenhuis.



De gemeente Hilvarenbeek bestaat uit de dorpen Hilvarenbeek, Esbeek, Biest-Houtakker, Diessen, Baarschot en Haghorst, is 96,48 km2 groot en heeft (in 2007) 15.085 inwoners. Hilvarenbeek is gebouwd rond het typisch Kempische dorpsplein het Vrijthof met de 14e-eeuwse laat-gotische kruiskerk. Internationale bekendheid verwierf Hilvarenbeek door het in de jaren zestig aangelegde recreatiepark Beekse Bergen.

De weg naar Hilvarenbeek vanaf Broekhoven heet op de kaart van D. Zijnen uit 1760 de Broekhovensche Dyk en voorbij de Rivier De Ley heet het de Weg van Diessen na Tilborg. Parallel hiermee liep ten westen de Gemeenen Dyk vanaf het Eselven over de Ley vervolgend in de Weg van Hilvarenbeek na Tilborg en lopend door de Beeksche Duynen (Beekse Bergen). Thans heet dit deel de (>) Oude Beeksepad [en op Beeks grondgebied Boterpad]. Door de gemeenteraad werd in 1900 de huidige Hilvarenbeekseweg (met een iets andere loop) nog Broekhoven genoemd, lopende Van de 'Vogelenzang' tot de grensscheiding met Hilvarenbeek.

Vanwege de bouw van het St. Elisabethziekenhuis moest in 1980 een deel van de Hilvarenbeekseweg worden omgeleid, waarbij het gedeelte tussen het Pater Van den Elsenplein en de Leijparkweg bij de Broekhovenseweg zou worden gevoegd. Hiertegen kwamen de bewoners echter in opstand; zij wensten dat de naam Hilvarenbeekseweg behouden bleef. Het voorstel van B & W om de straat 'Weg van de 27e oktober' te noemen, was voor de bewoners evenmin acceptabel. In september 1984 werd uiteindelijk een compromis bereikt: het gedeelte van de (voormalige) Hilvarenbeekseweg tussen de Broekhovenseweg en de Prof. van Buchemlaan kreeg de naam (>) Oude Hilvarenbeekseweg.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.