Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Heijer, Cornelis den

Cornelis den Heijer
Afbeelding gewenst
Volledige namen Cornelis den Heijer
Geboortedatum 10-03-1924
Geboorteplaats Scheveningen, Den Haag
Adres Noordwijkstraat 17
Woonplaats Den Haag
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep bakker
Overlijdensdatum 27-10-1944
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Gesneuveld bij de bevrijdingsgevechten rondom Tilburg.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Heijer, Cornelis den (Den Haag 10-03-1924, Dongen 31-10-1944), bakker, zoon van Maarten Cornelis den Heijer (Den Haag 1897, Moerkapelle 1987), zeevisser en Cornelia Kulk (Den Haag 1896, Den Haag 1960). Hij was ongehuwd.

Achtergrond

Cornelis (Cor) den Heijer werd op 10 maart 1924 in Den Haag (Scheveningen) geboren als zoon van Maarten Cornelis den Heijer (Den Haag 09-02-1897, Moerkapelle 18-10-1987) en Cornelia Kulk (Den Haag 08-09-1896, Den Haag 13-03-1960). Cor was de oudste zoon en het op een na oudste kind uit een gezin van vier jongens en twee meisjes. Cor den Heijer was ongehuwd.

Met de KW 110 naar Engeland

Cor den Heijer is op 10 maart 1924 in Scheveningen geboren. Als hij 18 jaar is, gaat op 29 augustus 1942 naar Engeland aan boord van de KW110, die door de bemanning gekaapt wordt. Het ontsnappingsplan is bedacht door Jacob de Mos, die door schipper Piet Grootveld als stuurman is aangetrokken. Jacob de Mos accepteert de baan op voorwaarde dat hij zelf de bemanning mag samenstellen. Hij vertrouwt Grootveld niet, want deze vertelt dat hij overal mag vissen. Ook gaat er een door de Duitsers opgeleide en bewapende marconist mee. Naast De Mos en Den Heijer bestaat de bemanning uit Jacob Harteveld, Jan Klein, Arie de Mos, Jan Roest, Jacob de Roode, Willem Spaans, Mink Verbaan en Nico van der Zwan. Op 29 augustus vaart de KW110, een door de Duitsers in beslag genomen spionagelogger, de haven van IJmuiden uit, zogenaamd om haring te vissen. Op zee wordt Grootveld naar beneden geroepen omdat een bemanningslid ziek zou zijn. Onderdeks wordt hij overmeesterd. Marconist Dijkstra ondergaat hetzelfde lot, waarna de KW110 koers kan zetten naar Engeland. Op 1 september wordt het schip door een bewapende Engelse trawler naar de haven van Scarborough gebracht. De bemanning wordt in Holland House in Londen ondergebracht en later op de Patriotic School verhoord. Grootveld en Dijkstra worden gedetineerd. In oktober wordt de bemanning door de koningin op Stubbings House ontvangen. Cor den Heijer wordt toegewezen aan de Prinses Irene Brigade. Hij maakt de landing in Normandië mee en de veldtocht naar Nederland. Op 31 oktober 1944 betrekken de gevechtsgroepen I en III stellingen bij Waspik-Raamsdonkerveer. Er worden patrouilles uitgezonden. Cor den Heijer is verkenner en komt op 31 oktober 1944 bij Dongen om het leven doordat een geladen wapen op de grond valt. [Bron: Museum Engelandvaarders Noordwijd, geplaatst op https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/63153/cornelis-den-heijer]

Cor den Heijer overleed te Dongen. Zijn persoonsdossier van de Oorlogsgravenstichting noemt 31 oktober als vermoedelijke overlijdensdatum, volgens een aantekening van het Rode Kruis is hij op 3 november 1944 overleden. Cor den Heijer werd 20 jaar. Hij is in Dongen begraven op de Nederlands Hervormde begraafplaats. In 1978 is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen.[1]

Gebeurtenis

Bronnen

Externe links

Noten

  1. Niet naar de Erebegraafplaats in Loenen, zoals op de website van de Prinses Irene Brigade staat.