Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Heuvelstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Centrum
Wijknaam: Centrum
Datum besluit: B & W 8 juni 1961
Jaar: 1881



De bestaande straat wordt westwaarts doorgetrokken. Zij loopt voortaan vanaf de zuidwesthoek van de Heuvel westwaarts tot de Schoolstraat.


Heuvelstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

1089.jpg


De Heuvelstraat in 1907.


De Heuvelstraat (> Heuvel) heette vanaf 1659 de Steenwech, omdat toen de werkzaamheden van het bestraten met casseyen van deze weg voltooid waren. Al voor 1656 moeten de Markt en het gedeelte Zomerstraat vanaf Markt tot de Nieuwlandstraat (thans tevens Heuvelstraat) reeds bestraat zijn door de cassaeymaecker Peter Adriaen Segers. De aanbesteding werd gedaan door de borgemeesters (de beheerders van de dorpskas) Roeloff Kievits en Thomas van Dijck. De totale kosten van het bestraten van de Steenwech kwamen op 1116 gulden en 15 stuivers. De bestrating was tot stand gekomen op verzoek van de bewoners van de straat. Zij werden vaak tot wanhoop gedreven als de wech bij wintertijden ende regenachtich weder gantsch onbequam te gebruycken was. In 1658 ligt een perceel omtrent den Heuvel aen den Hoogen Steenwech bij den Houten Roostel. In 1661 wordt de Steenstraet tusschen Kerck en Heuvel genoemd en in 1662 den Casseywech tusschen Kerk en Heuvel.


Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 staat Steenwech. In het Adresboek van 1865 lezen we dat de heer Woestenbergh in de Kerkstraat 243 en de heer Deen (later firma Jungerhans, thans Jeans Centre en Cook & Co) in de Kerkstraat 203 wonen. De westelijke helft van de straat werd toen Kerkstraat genoemd, de oostelijke helft al Heuvelstraat. In de kadastrale legger van wegen en voetpaden uit 1872 wordt de gehele straat met Heuvelstraat aangeduid. De eerste officiële vaststelling werd gedaan door de gemeenteraad op 8 oktober 1881 lopende van en met J. v. d. Brekel tot H. van de Pas en B. van den Meijdenberg.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).