Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Heuvel (Tilburg)

Stadsdeel: Centrum
Wijknaam: Centrum
Datum besluit: B & W 28 mei 1968
Jaar: 1881Het westelijk van de Heuvelring gelegen deel van het Heuvelplein, begrensd door de Tuinstraat en de Heuvelstraat, benevens het oostelijk van de Heuvelring gelegen deel tot de St. Josephstraat en de Tivolistraat.


Heuvel.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

21127.jpg


De oudste foto van de Heuvel, daterend van rond 1850.

Het poortje tussen de twee panden rechts is de huidige

Zwaanstraat. Achter de lindeboom staat nu

winkelcentrum Heuvelpoort.In 1419 wordt den Hoevel al genoemd, in 1443 ligt er een stede bij die coestraet bij den hovel van tilborch, en zo vinden we die Hovel in de periode 1419-1556 enkele tientallen keren vermeld. De Heuvel was in die tijd een boerenpleintje met enkele boerderijen, de herberg het Hert en de lindeboom in het midden. Niet alle grond bij de Heuvel was al ontgonnen. In 1444 grenst een huis dat aan de Heuvel staat in het noorden en het zuiden nog aan de gemeijnt en ook de Besterd was nog woeste grond. Ten westen van de Heuvel lag ook nog gemeijnt en ten zuiden ervan lag het Ven (> Piusplein). De benaming hovel of hoevel werd in de Kempen vaak gebruikt voor driehoekige pleinen waar boerderijen omheen lagen. Landerijen die in het begin van de 15e eeuw bij de Heuvel worden vermeld zijn onder meer: Wouter des Abdts hofstat (1433), dat Pypenhoefken (1433) en Hujsmanslant (1449). De Heuvel wordt door de gemeenteraad in 1881 voor het eerst officieel vastgesteld: van den overweg tot en met de Wed. Van den Broek en de Pijl. In 1927 heette de Heuvel drie maanden lang Heuvelplein.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).

Zie ook

Kerk en Heuvel