Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hesseldonk

Hesseldonk
11.6 Hesseldonk 5b - kopie.jpg
Kaartje met daarop de huisjes op de Hesseldonk.

De Hesseldonk, de Grote en de Cleijne Hesseldonk, drie verschillende gebieden die mogelijk ooit in een hand zijn geweest. Een donk is een heuvel die zich duidelijk aftekent tegenover een lager gelegen gebied. Hessel is een oude voornaam, later ook gebruikt als achternaam (Hessels of Heessels). In de vroegste bronnen over Udenhout komen enkele personen voor die de naam Hessel dragen, waarvan de oudste Hessel Snabbe is. De vroegste vermelding van het toponiem die Hesseldonc is van 1381.


De Schattingskaart van 1880 laat twee huizen zien nabij de Oude Tiend met als kadastrale nummers B 1586 en B 1587. Dat is aan de Schoorstraat, iets voorbij de bossen bij het kapelletje en op enige afstand van de straat. Het werd aangeduid als de Hesseldonk of als Klein Hesseldonk. Uit de kadastrale gegevens valt op te maken dat Jan van Baal, wagenmaker te Dongen, eigenaar was van de twee huizen op de Hesseldonk met als klassering 12 (meestal arbeiderswoningen, enkel uit leem gebouwde hutten die slechts één deur en één venster hebben). Wanneer de panden precies gebouwd zijn heb ik niet kunnen achterhalen, maar dit moet voor de geboorte van Marinus Heessels in 1867 zijn, want die is geboren op de Hesseldonk. Wel vermelden de kadastrale gegevens, getrokken uit 1054.13, dat de huizen in 1874 afbranden en op dezelfde plaats worden herbouwd In 1890 noteert het Kadaster “Amotie” voor beide panden wat betekent dat de panden zijn afgebroken. In 1892 wordt het weer bouwland onder de nieuwe kavel B 1892.