Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Henrica Mols

Henrica Wilhelmina Maria Mols (geb. Tilburg 30-5-1914, gest. Tilburg 13-11-1997), zonder beroep. Dochter van Arie Jacobus Mols (Berkel-Enschot 1878–Tilburg 1947), aannemer en Maria Catharina Verhoeven (Tilburg 1878–Tilburg 1957). Zij trouwt op 21-11-1938 te Tilburg met Franciscus Hubertus Josephus van Dun, alias ‘Frans’ (1909-1986). Zij krijgt zeven kinderen.

Achtergrond

Op 30 mei 1914 wordt Henrica Mols geboren aan de Besterdstraat 21 te Tilburg als dochter van Arie Jacobus Mols, aannemer en Maria Catharina Verhoeven. Zij is de derde dochter en het zevende kind uit een gezin met zeven dochters en vijf zoons. Over haar jeugd is verder niets bekend. Mols trouwt op 21 november 1938 te Tilburg met Frans van Dun, galvaniseerder, firmant van de firma Van Dun-Bierens. Uit dit huwelijk worden vijf dochters en twee zoons geboren.

Verzetsactiviteiten

Al voor de bezetting kent het echtpaar Van Dun enkele leden van de Joodse gemeenschap in Tilburg, waaronder hun huisarts, Salomon Moerel. Nadat in 1942 de situatie voor de Joden verslechtert en de deportaties op gang komen bieden de Van Duns aan om de twee zoons van het echtpaar Moerel—Maurits en Henri—in huis te nemen, en een onderduikadres te zoeken voor de ouders. Ook de familie Gersons-Jacobs, vader, moeder en kind, verblijft korte tijd in het huis van de familie van Dun aan de Kwaadeindstraat 14 totdat er een veilige schuilplaats voor hen gevonden is. Op 9 juli 1944 wordt, als gevolg van verraad, de verzetsstrijdster Coba Pulskens gearresteerd. In Coba’s huis wordt er een lijst met namen gevonden, waarop ook de naam van Van Dun voorkomt. De gewaarschuwde Frans van Dun weet de twee zoons Moerel in veiligheid te brengen bij een gezin in de Borneostraat 2A. Als de SD, geassisteerd door de NSB, om vier uur ’s nachts het huis van de Van Duns binnenvalt, treft men alleen het echtpaar Van Dun en hun twee slapende kinderen Wim en Mariëtte aan. Wanneer de kinderen gevraagd wordt naar de Joodse jongens, zwijgen ze. Het lijkt het gezin Van Dun echter beter om zelf enkele weken onder te duiken in de omgeving van Tilburg. Helaas slagen zij er niet meer in om het echtpaar Moerel tijdig te waarschuwen. Salomon Moerel en zijn echtgenote Clara Moerel-Visser worden op 12 augustus 1944 op hun schuiladres, Celebesstraat 24, gearresteerd. Zij vertrekken met het laatste transport van Westerbork naar Auschwitz, waar zij onmiddellijk bij aankomst op 6 september 1944 worden vermoord. De zoons Henri en Maurits Moerel overleven beiden de Holocaust.

Onderscheiding

Het echtpaar Van Dun maakt deel uit van een verzetsgroep in Tilburg en omgeving die 175 Joden het leven redt. Op 7 juni 1983 verleent Yad Vashem aan Henrica Mols en Frans van Dun de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Bronnen en literatuur

Regionaal Archief Tilburg


Yad Vashem: Franciscus van Dun en Maria Mols