Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Henk van Belkom

Henk van Belkom
Formatie "The South Jazzband" in 1960. Sjef van Son (drums), tweede van rechts Jan van Reusel (klarinet), Leo Versteden (banjo), rechts orkestleider Henk van Belkom (trompet), de heer Teurlings (tweede van links). Foto Schmidlin, collectie Regionaal Archief Tilburg.

Belkom, Henk van (Tilburg 1938)

Trompettist Van Belkom werd in 1955 leider van de jazzband ‘oude stijl’ The Black Bottom Stompers. In 1957 was hij een van de oprichters van The South Jazz Band en in 1959 werd hij bestuurslid van The Two Beat and Modern Jazz Society. Deze eerste Tilburgse jazzclub wist bijvoorbeeld in 1965 de jazz-avangardist Eric Dolphy naar Tilburg te halen. Van Belkom was medeoprichter van de Tilburgse jazzclubs The South Jazz Society en The Jazzy Witch, en in 1973 van Jazz Meeting Tilburg. Daarnaast was hij onder meer jurysecretaris van het concours van het Breda Jazz Festival, lid van de Tilburg Bigband en redactielid van het Bredase magazine The Roaring Jazz Crooner Chronicle (1971-1983). Van Belkom speelt behalve trompet ook sousafoon, bas en flageolet. Tevens is hij zanger, componist, arrangeur en schreef hij voor het Teleac-cursusboek Let’s Swing: Jazz in beweging. Hij was co-auteur van het boek Jazz in Tilburg: Honderd jaar avontuurlijke muziek (2010). In 1982 ontving Van Belkom de kleine Zilveren Legpenning van de gemeente Tilburg.