Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Henk de Haan

Assisië
Haan.jpg
Henk de Haan


Op zijn 6de naar Assisië

Henk de Haan, geboren op 27 juli 1955, kwam op zijn zesde naar Huize Assisië, naar Vincentius 2. De afdelingen Vincentius en Maria waren er voor de beste jongens. Overdag ging Henk naar de Assisiëschool. Meester Jan Staps kwam zijn leerlingen ophalen. Als hij floot, ging meteen iedereen in de rij staan om zo naar school te lopen. Henk heeft slechte herinneringen aan die tijd. Als jongetje kan het je overkomen dat je eens in bed plast. Dan wist je dat je een straf te wachten stond. Bij de broeders heerste een strenge tucht. Dat was niet fijn en Henk denkt er nog regelmatig aan terug. Een betere herinnering aan die tijd waren de kerstvieringen. Henk en andere bewoners moesten dan naar het hoofdgebouw komen. Henk kreeg een rode toog met een wit superplie aan en dan trok een hele stoet al zingend naar de kerk. Dat klonk heel mooi. Henk had de rol van Kruipengeltje.

Eerste huis-experiment

Henk mocht na zeven jaar, in 1968, van Vincentius 2 naar Lambertus 2. Dat was een eerste huis-experiment op het terrein van Huize Assisië. Men woonde met slechts vijf of zes jongens in een huis. Chris Derks was begeleider. Alle bewoners moesten helpen met tafel dekken, schoenen poetsen en opruimen. Dat was een geweldige tijd. Henk de Haan is tot zijn 20ste naar school gegaan. Daarna werkte hij op de activering bij bijvoorbeeld Frans van Mol, Nelly van Kempen en Johan van Beurden. Henk werkte in hal 1 bij Piet de Wit, waar het technische werk werd gedaan. Daar werden vogelkooitjes gemaakt en ook kerstversiering voor Philips. Na het sluiten van de activering kwam Henk te werken bij de Dienst Sociale Werkgelegenheid te Tilburg, bij de Riethoorn, de Vossenberg tegenover Charlotteoord en daarna naar Diamant (eerder de Riethoorn). Met name bij de Vossenberg was de werksfeer heel goed. Er waren kerstvieringen en er werd een carnavalsfeest georganiseerd.

't Inverte

Henk de Haan behoorde tot de allereerste uitwonende groep, ‘t Inverte in de Kloosterstraat te Loon op Zand. De groep was 12 man groot en kende als begeleiders onder andere Toon Lucassen en Wil Heerkens. Aanvankelijk waren er alleen mannen, later ook vrouwen. Henk had op het werk verkering gekregen met Anna, die al na korte tijd met het voorstel kwam met een ander van vriendin te wisselen. Zo leerde Henk zijn lieve verloofde Marie-Louise kennen, die ook op ‘t Inverte kwam wonen en met wie hij samen 29 jaar lief en leed heeft gedeeld, tot haar overlijden op 5 april 2008. Marie Louise overleed aan een spierziekte.

Slechte tijden

Henk vertelde dat het schandaal van het hersenonderzoek waarmee Huize Assisië negatief en uitgemeten het nieuws haalden voor de bewoners een slechte tijd was. Henk woonde op ‘t Inverte in Loon op Zand. Schuin tegenover Inverte was café Concordia, waar Henk en zijn medebewoners graag af en toe een pilsje gingen drinken. Maar na het schandaal bleven de bewoners binnen. Ze werden op straat nageroepen, kregen vervelende vragen naar het hoofd geslingerd, terwijl zijzelf helemaal niets met de schandalen te maken hadden en ook niet wilden hebben.

Goede tijden

Henk maakte fanatiek gebruik van de sportmogelijkheden op Assisië. Hij was lid van de voetbalclub RODA (Recht op Ons Doel Af) en van wandelclub Alverno. Hoogtepunt was zonder enige twijfel de Europese Olympische Spelen voor mensen met een beperking in 1981 in België. Het voetbalteam van Assisië mocht samen met het voetbalteam van het toenmalige Piusoord uit Tilburg Nederland vertegenwoordigen. De sportieve resultaten vielen tegen, maar het was een geweldige belevenis. De zwemploegen hadden voor Nederland de meeste medailles gewonnen.

Terug op Assisië

Henk de Haan woont sinds 2016 weer op het terrein van Landpark Assisië, eerst alleen in een huis, maar nu gelukkig weer met een groep in een huis. Henk werkt nog altijd bij Diamant bij de afdeling stroopwafels inpakken. Henk is (bij ons gesprek in 2018) 63 jaar en er wordt al wel gesproken over vervroegd pensioen. Henk heeft drie dagen in de week een overladen dag: ’s morgens om kwart over zes opstaan, om vijf over zeven staat de auto voor de deur die Henk naar het werk brengt en Henk is pas ’s avonds om vijf over zes weer thuis. Op vrije dagen gaat Henk sporten bij de fysiotherapie en gaat hij graag lunchen en buurten in Lokaal 12. Henk is dirigent van het bewonerskoor Zonnestralen. Het koor telt 35 leden. Er wordt elke maandagavond geoefend en om de twee weken zingt het koor bij de dienst in de kapel op het terrein van Landpark Assisië. Henk heeft het daar druk mee. Iedereen moet liederen instuderen en voor optredens moeten keuzes worden gemaakt welke liederen ten gehore worden gebracht. De favoriete liederen van Henk zijn “Rond de tafel” en “Waarheen, waarvoor”.