Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Henk Pellikaan

Henk Pellikaan
De Tilburg Trappers in 1969. Zittend vooraan in het midden Henk Pellikaan. Foto Schmidlin, collectie Regionaal Archief Tilburg.

Henk Pellikaan (Leerdam 1900 – Tilburg 1999) was middenvelder bij voetbalclub TSV LONGA en in de periode 1932 tot 1946 dertienvoudig international. Daarnaast was hij oprichter van het gelijknamige bouwbedrijf. In de jaren dertig trad hij vooral op als ontwerper voor aannemersbedrijf Gebr. Struycken en realiseerde grote huizenprojecten in de wijk Armhoefse Akkers. In de jaren zestig specialiseerde hij zich in de bouw van sporthallen, zoals de Stadssporthal aan de Goirleseweg (1963) en de voormalige Pellikaanhal nabij de Lange Nieuwstraat (1968). Hier vond onder meer TIJSC Tilburg Trappers onderdak, de club waarvan Pellikaan destijds voorzitter was. Hij was ook lid van de Keuze Commissie van de KNVB, die verantwoordelijk was voor de selectie van het Nederlandse voetbalelftal. Het bouwbedrijf is nog altijd actief met de bouw van sportaccommodaties, bedrijfsgebouwen en scholen.