Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Henk Janssen

Henk Janssen
Janssen.jpg

Hendrik, Henk of Hein Janssen was directeur van de Udenhoutse Melkfabriek, gemeenteraadslid en 17 jaar lang voorzitter van de Udenhoutse voetbalvereniging S.S.S.


Hendrik werd in 1901 geboren in het Limburgse Helden-Panningen als oudste in een boerengezin met acht kinderen. Beide ouders overleden te vroeg en Hendrik kreeg de zorg over het gezin. De boerderij werd aan de kant gedaan en de jongste kinderen bracht hij onder bij familieleden. Hendrik ging werken op de plaatselijke stoomzuivelfabriek, waar hij zich al snel opwerkte tot machinist-centrifugist. Al werkende studeerde hij succesvol voor het diploma assistent-directeur. Door ziekte van de directeur moest hij deze al snel na het behalen van dat diploma vervangen. In 1941 werd hij benoemd tot directeur in Oostrum bij Venray waar hij de oorlog meemaakt. De zuivelfabriek werd tijdens de ter plaatse heftige bevrijdingsperiode zodanig beschadigd en de melkveestand zo zeer uitgedund, dat besloten werd de productie niet meer te hervatten. Janssen kreeg een controlefunctie bij de eerder genoemde ZNZ en vanuit die positie solliciteerde hij naar het directeurschap in Udenhout, waar hij uit een groep van 72 sollicitanten tot directeur werd benoemd.


In 1918 werd hij lid van de voetbalclub H.V.V. (de Heldense Voetbal Vereniging). In 1930 heeft hij een scheidsrechtersopleiding gevolgd bij de KNVB. Hij is scheidsrechter gebleven tot en met 1948. Zijn laatste wedstrijd was in Afferden, waar hij op zijn Harley naar toe ging. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd kreeg hij kramp in zijn liezen. Hij heeft de wedstrijd wel uitgefloten, maar daarna moest men hem op zijn Harley helpen. Henk Janssen kwam in 1949 naar Udenhout om er directeur van de Melkfabriek te worden. Eenmaal in Udenhout klampten enkele S.S.S.’ers directeur Janssen al snel aan om voorzitter van S.S.S. te worden, onder andere Jan de Bruijn, kapelaan Simons en de heer van Ginneken. Directeur Janssen werd voorzitter in 1953 en zou dat blijven tot 1970. Hij heeft sportieve triomfen en teleurstellingen meegemaakt, heeft zich zeer sterk gemaakt voor het trainen en voor enige discipline van de spelers, en hij heeft natuurlijk de komst van het sportpark aan de Sportlaan niet alleen mee mogen maken, maar er ook daadwerkelijk persoonlijk aan bijgedragen. De heer Janssen zette zich in Udenhout in op maatschappelijk, sportief en cultureel gebied. Hij was niet alleen voorzitter van S.S.S., hij was ook betrokken bij de toneelvereniging DVO, was mede-oprichter van de carnavalsvereniging De Zandhaozen, initiatiefnemer voor de samenwerking tussen sportverenigingen in Udenhout en enkele jaren lid van de gemeenteraad voor de door hem zo gewenste “Sportlijst”. Op 20 oktober 1965 werd hij koninklijk onderscheiden met een gouden eremedaille verbonden aan de orde van Oranje Nassau.