Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Helvert, Joannes Martinus van

Joannes Martinus van Helvert
0212.jpg
J.M. van Helvert
Volledige namen Joannes Martinus van Helvert
Geboortedatum 27-09-1894
Geboorteplaats Tilburg
Adres Enthovenseweg 11
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Geertruda Wilhelmina de Beer
Beroep fabrieksarbeider
Overlijdensdatum 10-05-1940
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Kwam om het leven bij het bombardement in de Noordstraat op 10 mei 1940.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Helvert, Joannes Martinus van (geb. Tilburg 27-09-1894, gest. Tilburg 10-05-1940), fabrieksarbeider. Zoon van Norbertus van Helvert (1869-1954 ) en Helena Josepha Woestenborg (1869-1951). Getrouwd op 27-08-1919 met Geertruda Wilhelmina de Beer (1895- 1981) Uit dit huwelijk werd één kind, een dochter, geboren. Van Helvert overleed op 10 mei 1940 bij een bombardement.

Van Helvert in sporttenue. Privécollectie M. Verhoosel
Van Helvert en Geertruda de Beer. privécollectie M. Verhoosel
Gezin Van Helvert met dochter Leni

Achtergrond

Joannes van Helvert werd op 27 september 1894 te Tilburg, in de wijk Oerle-Broekhoven, geboren als tweede kind van Norbertus van Helvert, fabrieksarbeider, en zijn vrouw Helena Woestenborg. Het gezin Van Helvert bestond uit tien kinderen; zes jongens en vier meisjes. Een van de jongens overleed als baby.

Op 1 maart 1917 vinden we Van Helvert aan de Lovenseweg, waar hij inwoont. Op 27 augustus 1919 trouwde hij met Geertruda de Beer. Het pasgetrouwde stel ging wonen in de Koestraat, op nr. 4. Een jongere broer van Van Helvert, Josephus, woonde bij hen in (tot 1921). Op 7 oktober 1920 wordt Van Helvert vader van een dochter, Helena (Leni). In de jaren ’20 verhuisde het gezin verschillende keren binnen Tilburg. In 1930 gaan ze wonen aan de Enthovenseweg 11. Daar woont Van Helvert tot aan zijn dood in 1940. Van Helvert werkte bij de N.V. Wollenstoffenfabriek Frans Mutsaerts & Zonen aan de Spoorlaan 158. Dit bedrijf was centraal gelegen op de hoek van de Noordstraat en de Spoorlaan bij de spoorwegovergang naar de Gasthuisstraat.

Vrijdag 10 mei 1940

Even na vier uur in de middag van de 10e mei vlogen drie Duitse vliegtuigen over en bombardeerden de stad. Vier brisantbommen richtten enorme ravage aan: drie vielen in de Spoorlaan ( waaronder op de firma Van Gend en Loos) en een in de Noordstraat. Het doel van de aanval was waarschijnlijk het station-emplacement. De eerste drie bommen veroorzaakten grote materiële schade en er vielen enkele lichtgewonden. De bom in de Noordstraat viel neer tussen de mensen op straat, voor het pand nr. 24a: bij de explosie vielen twaalf doden, ook de materiële schade was enorm. Van Helvert was een van de doden.

Dochter Leni praatte later in familiekring weinig over de ramp in de Noordstraat waarbij haar vader om het leven kwam, maar wist wel te vertellen dat het heel erg was er dat er veel bloed aan te pas was gekomen.[1]

Ter nagedachtenis aan het bombardement op 10 mei 1940 is er een plaquette aangebracht in de Noordstraat.

Gebeurtenis

Bronnen en literatuur

Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945,

  • Invnr. 181 familienamen map letter Ha-He
  • Invnr. 165 Documentatie Noordstraat m.b.t. het aanbrengen van een plaquette ter nagedachtenis aan de eerste oorlogsslachtoffers van Tilburg, gevallen in de Noordstraat op 10 mei 1940, 2008


Privécollectie mevr. M. Verhoosel


Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 17-18

Website

Plaquette Noordstraat

Noten

  1. Privécollectie mevr. M. Verhoosel