Hek Rdonk

Hek Kerklaan 4 1772

Toegangspoort zuidelijke ingang Lambertuskerk

De toegangspoort tot de zuidelijke ingang van de Lambertuskerk heeft hardstenen hekpalen en smeedijzeren hekken. Er bestaat een verband tussen het hek van de kerk en het voormalige raadhuis van Raamsdonk. In 1772 werd het raadhuis gebouwd door Philips Willem Schonck. Guilliam Carrier maakte de hardstenen versieringen voor dit gebouw. Carrier was in deze periode ook actief in Geertruidenberg. De stijl van uitvoering van de hekpalen bij de Lambertuskerk lijkt bijzonder veel op hetgeen in Geertruidenberg nog steeds van Carrier te zien is. Het is dus zeer aannemelijk dat hij in 1772 niet alleen het raadhuis maar ook de kerk van hardstenen ornamenten voorzag. Deze veronderstelling wordt bevestigd door een schilderij van de Lambertuskerk dat de schilder Cornelis van Cuylenburgh twintig jaar later, in 1792, maakte en waarop de hekpalen duidelijk te zien zijn.


Informatiebron:

• A. van Leeuwen (et al.), Cultuurhistorische inventarisatie Noord-Brabant: Monumenten Inventarisatie Project (M.I.P.) 124 (’s-Hertogenbosch, 1993) p. 42.

• Bas Zijlmans, “Philips Willem Schonck en Guilliam Carrier en hun werken te Geertruidenberg”, in De Dongebode, IX (1983) p. 103-108.

• Gré Konings, Geschiedenis van Raamsdonk (Raamsdonk, 1975) p. 31-32.

• Ans van Gils-Spee, De Lambertuskerk en het dorp Raamsdonk. Duizend jaar geschiedenis (Raamsdonksveer, 2004) p. 172.