Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Heiligenbeeldengalerij

Heiligenbeeldengalerij
Beelden van het kerkhof aan de Bredaseweg staan in de werkplaats van smederij Vorselaars voor een grondige restauratie. Foto Romanesco, collectie Regionaal Archief Tilburg.

Rechts van de ingang bij Begraafplaats Binnenstad is een plaquette ingemetseld met onder meer de zin: ‘Heiligen gaan niet naar de hel.’ Onder deze leuze werd op initiatief en onder aanvoering van prof. dr. Harry van den Eerenbeemt in 1973 actie gevoerd voor het behoud van de heiligenbeelden die het hekwerk van de begraafplaats aan de Bredaseweg sieren. In 1974 werden de beelden, de sokkels en het hekwerk gerestaureerd en op de rijksmonumentenlijst gezet. Het ijzeren hekwerk werd in 1887 geplaatst, evenals de eerste heiligenbeelden, zijnde twee apocalyptische engelen aan weerszijden van de poort. De andere van de twintig beelden werden in de vijftien jaar daarna geplaatst. Het waren voornamelijk schenkingen van bemiddelde parochianen die vaak kozen voor patroonheiligen van henzelf of van familieleden. Vanaf de jaren dertig werd de beeldengalerij bedreigd, onder meer als gevolg van de aanleg van de Noordhoekring. Er verdwenen drie beelden langs de Bredaseweg. In 1972 dreigden alle beelden te sneuvelen in het kader van de stadsvernieuwing. Daarop startte Van den Eerenbeemt zijn actie. Beelden die al naar de sloper waren, konden worden teruggekocht. Het laatste beeld, dat van aartsengel Michaël, keerde terug in 1999. Een tweede beeld van Michaël staat helemaal links aan de Bredaseweg. Rechts van hem staan achtereenvolgens Nicolaas van Myra, Koning David, Franciscus van Assisië, Carolus Borromaeus, Petrus, Maria, de Verrezen Christus, de apocalyptische engelen, Johannes de Doper, Jozef, Barbara, Franciscus van Sales, Antonius van Padua, Catharina van Alexandrië, Agnes, Caecilia, Henricus en Michaël.

Het Geheugen van Tilburg

Heiligenbeeldengalerij op Het Geheugen van Tilburg