Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Heijden, Josephus Cornelis van der

Jos van der Heijden
Jos van de Heijden.jpg
Volledige namen Josephus Cornelis van der Heijden
Geboortedatum 20-03-1887
Geboorteplaats Goirle
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Elisa Peeters
Beroep Sigarenfabrikant
Overlijdensdatum 31-05-1945
Plaats van overlijden Bergen-Belsen (DE)

Heijden, Josephus Cornelis van der (geb. 20-03-1887 Goirle, gest. Bergen-Belsen (DE) 31-05-1945), sigarenfabrikant. Zoon van Willem van der Heijden en Johanna van Kerkoerle. In 1914 trouwde hij met Elisabeth 'Elisa' Apollonia Catharina Peeters. Zij kregen zeven kinderen. Van der Heijden overleed in Bergen-Belsen op 31-05-1945.

Achtergrond

Jos wordt geboren op 20 maart 1887 in Goirle als zoon van Willem van der Heijden en Johanna van Kerkoerle. In 1914 trouwde hij met Elisa Peeters. Samen krijgen ze zeven kinderen. Van der Heijden woont met zijn gezin in Hilvarenbeek, waar hij een sigarenfabriekje heeft.

Verzet en arrestatie

Met zijn zoons Marcel, Staf en Eugène is Jos tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet. Samen met marechaussee Karst Smit heeft Eugène een netwerk opgezet om joodse onderduikers, ontsnapte Franse krijgsgevangenen en neergestorte geallieerde piloten te helpen met onderduiken. Een grote groep mensen uit Hilvarenbeek, Esbeek en de verdere omgeving biedt ondersteuning door informatie door te geven en voedselbonnen te bemachtigen voor de onderduikers. Omdat het aantal onderduikers met het verstrijken van de jaren toeneemt, neemt ook het risico toe ontdekt te worden door de Duitsers. Daarom wordt de schuilplaats voor de onderduikers bij de familie Van der Heijden verplaatst naar de bossen van Landgoed De Utrecht in Esbeek.

Op 18 november wordt de schuilplaats in de bossen van De Utrecht ontdekt. Bij de familie Van der Heijden worden in januari op verschillende dagen en plekken vader Jos en zijn zoons Marcel en Staf gearresteerd. Eugène duikt onder in Wanroij en blijft net als zoon Willy uit handen van de Duitsers. Moeder Elisa wordt met haar twee dochters uit huis gezet.

Jos wordt na zijn gevangenschap naar concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd, waar hij kort voor of na de bevrijding bezwijkt. Naar de Van der Heijdens is in Hilvarenbeek een straat genoemd.

Bronnen