Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Heere, Familie

De geschiedenis van de familie Heere gaat zeker meer dan 300 jaar terug in de tijd. Toen vestigde zich hier Dirk Heere. Hij is wellicht een van de grondleggers van een geslacht dat in de afgelopen eeuwen van veel betekenis is geweest voor Raamsdonksveer. De familie kwam oorspronkelijk uit de omstreken van Mijdrecht en Uithoorn in het centrum van Zuid Holland.

Gisbertus Heere 1756-1823

De eerste Heere die koos voor een woning aan de haven was Gisbertus (Gijsbert) Heere, geboren ca. 1756 te Raamsdonk. Hij was herbergier, handelaar en griendbaas. In 1802 kocht hij de restanten van een huis op de hoek van het Poststraatje. Het pand was in 1795 in brand geraakt bij het beleg van Geertruidenberg. Gijsbert liet het gebouw vernieuwen. Dit staat er nu nog.

In 1811 liet Napoleon voor verplaatsing van zijn troepen beginnen met de weg van Breda - Oosterhout naar Gorinchem. Met deze nieuwe weg kwam er ook een nieuwe bevolking naar Raamsdonksveer. Vanuit hun woning moeten Gijsbert en zijn gezin gezien hebben hoe Raamsdonksveer langzaam veranderde.

Theodorus Heere 1800-1869

Op 4 augustus 1800 werd Theodorus geboren, zoon van Gisbertus Heere en Petronella Otjens. Theodorus was lid van de Provinciale Staten van Noord Brabant, landmeter 1e klasse, koopman, griendbaas, wethouder en later burgemeester van Raamsdonk. Hij maakte zijn dagelijks gang naar het gemeentehuis in Raamsdonk dat daar tot 1929 gevestigd was.

Theodorus was getrouwd met Theresia Zijlmans en overleed op 4 december 1869. Theodorus liet “Chartroise” bouwen aan de haven in Raamsdonksveer.

Gijsbertus Heere 1843-1912

Statieportret van Mr. G. Heere, burgemeester van 1870 tot 1908.

Een van de 10 nakomelingen van Theodorus Heere was zijn zoon Gijsbertus Johannes Hendrikus Heere, geboren ca. 1843. Deze was een door en door handelsman en ondernemer. Hij was op zijn 23ste doctor in Romeins en Nederlands recht.

Hij wilde het dorp omhoog brengen, reisde veel en zag overal wat er te koop was en probeerde dit ten gunste van de Veerse bevolking aan te wenden. Gijsbert had samen met zijn vader Theodorus een stoomboot die ze de ene helft van het jaar voor werk in de Biesbosch gebruikten en de andere helft van het jaar om kolen te halen in het Ruhrgebied om daarna af te leveren bij de Suikerfabriek Statendam in Geertruidenberg. Deze fabriek droeg de naam Heere & Compagnie. Op 14 juni 1867 verleende de Gedupeerde Staten een Hinderwetvergunning voor 7 stoomtuigen met 64 paardenkrachten. Door de jaren heen hebben veel bewoners van Geertruidenberg, Oosterhout hier werk gevonden.

Gijsbert schonk Raamsdonksveer een gasthuis voor Ouden van dagen, hij was de grondlegger voor het Theresia Ziekenhuis, dat hij vernoemde naar zijn moeder Theresia Zijlmans. Hij richtte samen met Lankhuijzen een bank op. Bij zijn 25-jarig burgemeesterschap liet hij een elektriciteitsfabriek bouwen. Raamsdonksveer had na Boxtel, Den Haag en Rotterdam als een van de eerste in 1908 elektriciteit! De gemeente zag dit niet zitten en was erg achterdochtig wat betreft elektriciteit, dus begon hij zelf maar een elektriciteitsfabriek.

Gijsbert was nog niet klaar; hij liet veel meer bouwen zoals o.a. de R.K. jongensschool: de Theodorusschool vernoemd naar zijn vader. Daarnaast kwam er mede door zijn inbreng een meisjesschool (Theresia school). Hij trouwde in 1887 met Anna Maria Huiberdina Zijlmans. Uit dit huwelijk werd op 27 december 1902 hun zoon Theodorus Hendrikus Antonius Maria (Theo) geboren.

Theodorus Heere 1902-1967

Mr. Theo Heere

Theodorus Hendrikus Antonius Maria (Theo) werd geïnstalleerd op 1 september 1938 als burgemeester van Raamsdonk. Hij was advocaat en eigenaar van een suikerfabriek (het huidige terrein van Jan de Poorter.

Hij trouwde in 1928 met Christina Victorine Maria van Gilse, liet het oude pand "Chartroise" aan het Heereplein wegens vervallen staat afbreken in 1940. Op dezelfde plek liet hij een nieuw “Chartroise” bouwen met daaromheen een prachtige tuin. Later werd deze woning in gebruik genomen als gemeentehuis.

Theo Heere moest onderduiken in de tweede wereldoorlog. Hij weigerde mensen uit te leveren aan de Duitsers voor het graven van tankgrachten bij Geertruidenberg. Hij kreeg via zijn collega in Geertruidenberg te horen dat hij spoedig opgepakt zou worden; dat was op 12 februari 1944. Theo Heere heeft tot de bevrijding ondergedoken gezeten, hij was namelijk bij verstek veroordeeld tot de strop. Het vonnis moest uitgevoerd worden aan een lantaarnpaal voor zijn eigen woning. Ook mevrouw Heere moest onderduiken. Zij en haar kinderen gingen naar het Theresia Ziekenhuis. Zij werd later toch afgevoerd naar concentratiekamp Vught. Na de oorlog werd het gezin gelukkig weer herenigd.

In 1970, drie jaar na de dood van Theo Heere, verlieten de Heeres het huis aan het Heereplein. Daarmee kwam een einde aan het tijdperk waarin de familie Heere onmiskenbaar haar stempel drukte op de geschiedenis van Raamsdonksveer. Mevrouw Heere woonde nog 12 jaar in een woning aan de Ambachtsherenlaan. Daarna verhuisde ze naar Breda waar ze in 1983 kort voor Kerstmis overleed op 81-jarige leeftijd. Hun vijf kinderen zijn uitgezwermd in Woerden, Breda, Zwanenburg, Vught en Barendrecht.

De familie Heere en de Biesbosch hebben in die tijd voor de griend- en rietcultuur een grote rol gespeeld voor Raamsdonksveer en voor veel werk gezorgd. De Heeres kochten concessierechten op de ruigten die nu Biesbosch heten. De familie was nauw betrokken en had een actieve rol bij het exploiteren en droogleggen van de ruigtes en zij zorgden jarenlang voor veel werk in Raamsdonksveer vooral in Sandoel. In 1950 besloot de familie hun grootste risicodragend project, de Biesboschpolders, te verkopen aan het pensioenfonds van de Staatsmijnen.





Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl