Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Heefer-Spaninks, Joanna Maria

Joanna Maria Heefer-Spaninks
Bidprentje Joanna Maria Heefer-Spaninks
Volledige namen Joanna Maria Spaninks
Geboortedatum 28-01-1912
Geboorteplaats Tilburg
Adres Heile Schoorstraat 38
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Cornelis Joannes Jacobus Heefer
Overlijdensdatum 19-10-1944
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Heefer-Spaninks, Joanna Maria (Tilburg 28-01-1912, Tilburg 19-10-1944), fabrieksrbeidster, dochter van Cornelis Franciscus Spaninks (1886–1946), wever en Josepha Cornelia Maria de Kort (1887–1955). Zij trouwde op 02-04-1940 met Cornelis (Kees) Joannes Jacobus Heefer (1909–1972). Zij kregen twee kinderen. Joanna Maria Spaninks kwam op 19 oktober 1944 om het leven door de verwondingen die zij opliep bij een granaatinslag.

Achtergrond

Joanna Maria Spaninks werd op 28 januari 1912 in Tilburg geboren als dochter van Cornelis Franciscus Spaninks, wever en Josepha Cornelia Maria de Kort. Joanna is het tweede kind en de oudste dochter. Ze heeft nog twee broers en twee zussen. Spaninks trouwt op 2 april 1940 te Tilburg met Cornelis (Kees) Joannes Jacobus Heefer, wever. Ze krijgen twee dochters.

Artilleriebeschietingen

De laatste weken voor de bevrijding komen er veel evacués vanuit de richting Oirschot en Best naar Tilburg waar het op dat moment nog rustig is. Vanaf zaterdag 14 oktober is die rust echter voorbij. Tilburg wordt die dag en de volgende dagen voortdurend bestookt met Duits granaatvuur. Op woensdag 18 oktober is de omgeving van de Bosscheweg, de oostelijke invalsweg, het doelwit. Er komen granaten neer in de Daendelsstraat en de Heile Schoorstraat. Ook de Bosscheweg, Ringbaan-Oost en Hoevensekanaaldijk worden getroffen. Er is veel glasschade, ook in de omliggende straten. Twee bewoners worden op slag gedood, een overlijdt de volgende dag, een zwaargewonde overlijdt tien dagen later. Joanna overlijdt een dag na de granaatinslag aan de opgelopen verwondingen. Zij werd 32 jaar.[1]

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4, Tilburg 2002.
  • J.R.O. Trommelen, H. Mijland, De bevrijding van Tilburg, Tilburg 1969.
  • Ad de Beer, Ronald Peeters, Elly Bennink, Uitzinnige vreugde in een stad vol zorgen. De bevrijding van Tilburg, Tilburg 2004.

Externe links

Noten

  1. Kees Heefer hertrouwde op 27-11-1945 te Tilburg met Cornelia Plasmans (Bergeijk 03-05-1908, Tilburg 04-08-1985).