Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hasseltse kapel

Vermoedelijk is deze kapel in het midden van de vijftiende eeuw gebouwd. De oudste vermelding van het bestaan ervan is een testament uit 1540. Daarin worden tien stuivers vermaakt aan ‘onser lijever vrouwen inder capellen aen die Hasselt’. Het bronzen Mariaklokje in het torentje is in 1536 gegoten en heeft de inscriptie 'Maria is mynen naem / Jasper Moer maeckten mij / int jaer ons Heeren MCCCCCXXXVI'.

De geschiedenis van de kapel is bewogen. Omdat het vanaf 1648 verboden was katholieke erediensten te houden, kreeg de kapel verschillende bestemmingen, onder meer als woning van 1743 tot 1794. In 1796 werd de kapel weer als gebedsruimte in gebruik genomen. Het Mariabeeld dat in de kapel wordt vereerd, stamt uit het begin van de zestiende eeuw.

Aan het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw was de kapel danig in verval geraakt. Onder leiding van prof. dr. Harry van den Eerenbeemt begon in 1970 een actie voor een grondige restauratie. Op 14 oktober 1972 werd de kapel heropend. Het beheer is sindsdien in handen van de Stichting tot beheer van de Hasseltse Kapel.

Petrus (Peerke) Donders bad vaak in de kapel en een plaquette herinnert daaraan. De Hasseltse kapel is een van de drukst bezochte Brabantse bedevaartsoorden. Jaarlijks komen tienduizenden mensen naar de oudste nog bestaande pelgrimsplaats van Tilburg en de laatste jaren neemt het bezoek alleen maar toe. Het hoogtepunt hiervan ligt traditioneel in de meimaand, wanneer er ook kramen bij de kapel staan met versnaperingen en religieuze artikelen.

In 1992 werd in de kapel een glasraam van Tine van de Weyer aangebracht. In 1990 werd nabij de Hasseltse kapel het beeld Sint-Anna-te-drieëen van Bart van Hoek geplaatst en in 1998 een Mariabeeld van Charles Vergouwen.

Tilburg op de kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Zie ook

De Hasselt

Het Geheugen van Tilburg

Verhalen over Hasseltse kapel op www.geheugenvantilburg.nl