Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Haozengeblaos

Op 8 januari 1972 vond tijdens een boerenkielenbal in café ’t Zwaantje aan de Slimstraat (tussen Van Heeswijkstraat en Tuinstraat) een schlagerwedstrijd plaats. Het was een initiatief van Jeff Kemps, snel gesteund door de raad van elf in de hoop dat het zou leiden tot een eigen carnavalslied voor d’n Haozenpot. De verwachtingen werden royaal overtroffen. Hier is het Unentse carnavalslied “D’n Haozenpot” voor het eerst opgevoerd. Het is van de hand van de heren L. Pagels en F. Louer uit Vught. Frits Louer was getrouwd met de Udenhoutse …. en zo verbonden met het Udenhoutse carnaval. De tweede prijs ging naar het lied “D’n Unent heet nu Haozenpot” van Anske Arons uit Udenhout, de derde prijs werd gedeeld door het lied “De Vlo”, eveneens van de heren Pagels en Louwer, en het lied “’t Devies is lekker deur doen” van Petra Swaans en Henk Besselink.


Het festival verwaterde al snel, maar SKU wilde wel elk jaar een Udenhouts carnavalslied. In 1977 schreef Ad Donkers voor het eerst het Udenhoutse carnavalslied, een melodie zonder tekst, met de titel “Het Vossennummer”. Het werd opgenomen in de winkel van Jan Robben, op een cassettebandje gezet en vervolgens in het dorp verkocht. Vanaf 1979 is het carnavalslied als plaatje opgenomen. Ook in dat jaar had Ad zijn aandeel. Hij had de muziek geschreven op een tekst van Ben Besselink. De titel was: “As ge laacht dan lèèfde pas”. Op de B-kant van het plaatje kwamen fragmenten uit tonnepraot-bijdragen van onder andere Harrie Scholtze en Ben Derks. Terugkijkend is Ad Donkers tot op de dag van vandaag trots op dit mooie nummer.


In 1980 namen Ad Donkers en Jan Hosli de draad van het songfestival weer op en organiseerden een muziekavond met een nieuwe formule. Sindsdien is er elk jaar een muziekavond waar nieuwe carnavalsliederen worden gepresenteerd. Het was vele decennia een niet weg te denken fenomeen: het Haozengeblaos. Daarbij zijn er twee categorieën, een voor liederen van zowel tekst als muziek uniek zijn en een voor liederen waarbij de tekst is geschreven op een bestaande melodie. In alle gevallen moet een lied worden begeleid door live muziek. De winnaar van het Haozengeblaos mag deelnemen aan de verkiezing van het Brabantse carnavalslied.

In 1982 won een lied met een tekst van Toon van Oene, op muziek gezet door William Derks en uitgevoerd door de Touwslaogers met begeleiding van carnavalsorkest ’t Zooike. Het was letterlijk een bij elkaar geraapt zooike, een eenmalig bandje, zoals zo vaak gebeurde.

  • Het is weer carnaval in onze Haozenpot
  • Carnaval voor iedereen
  • Vier daogen carnaval en laot oe eigen gaon
  • Carnaval voor iedereen
  • Want in het hartje van ons mooie Brabant
  • Daor ligt toch onze eigen Haozenpot


Het Haozegeblaos begon in ’t Centrum, verhuisde later naar de Schelf en weer later naar ’t Plein. Het groeide uit tot niet alleen een leuk evenement, maar ook tot een groot evenement, soms met wel 14 deelnemers, 14 verschillende bandjes uit Udenhout. In het begin kreeg elke deelnemers een herinneringstegeltje. Die maakte Ad Donkers zelf, zo’n 150 per jaar. Elk jaar was er gegarandeerd gedoe met de jury. Wat de organisatoren ook deden, er kwamen altijd wel beschuldigingen van partijdigheid. Het hoorde er gewoon bij. En elk jaar mocht de winnaar meedingen voor het beste Brabantse carnavalslied. Vijf keer bereikte het Udenhoutse carnavalslied de beste 11 van het Knotskrakersfestival.

Ad Donkers bleef ruim 25 jaar de drijvende kracht van het haozengeblaos. Hij mocht vele jaren samenwerken met Jan Hosli, Elly Robben, Sjaak Koenen, Betty Blom en Jan Mommers. In 2005 vond Ad Donkers het welletjes. Een beoogd opvolger vertrok voor studie naar het buitenland. Ad nam nog enkele jaren de verantwoording tot en met 2006. In 2007 heeft het festival nog een keer plaatsgevonden zonder Ad en dat werd de laatste uitvoering van het Haozengeblaos. Het aantal bandjes nam in die jaren zienderogen af. In 2008 is er nog wel een schrijven uitgegaan, maar vanwege te weinig reacties werd het aangekondigde festival afgeblazen.