Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hanson, Leslie

Leslie Hanson
Hanson, Leslie.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 16-09-1922
Geboorteplaats Rochdale (Lancashire)
Overlijdensdatum 23-04-1944
Plaats van overlijden Goirle (NL)
Bijzonderheden vliegtuigcrash op Abcoven, Goirle

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen”.

De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook die van U.

Leslie Hanson is een van hen. Hij overleed op 21- jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit : Britse
 • Onderdeel : Royal Air Force (R.A.F.)
 • Eenheid : 424 (RCAF) Tiger Squadron
 • Registratienummer : 1131665
 • Rang : Flight- Sergeant
 • Functie : radiotelegrafist / bommenrichter

Achtergrond

Leslie Hanson geboren op zaterdag 16 september 1922 in Rochdale (GB) is de zoon van Clifford en Nellie Hanson te Rochdale (Lancashire)(GB). Hij was ongehuwd.

Gebeurtenis

Leslie’s laatste vlucht was met een Canadese bemanning die bij de Belgisch/Duitse grens werd neergeschoten. Juist toen zij terugkeerden van een geslaagd bombardement boven Dresden. Hij was de radiotelegrafist/bommenrichter op Halifax LV780 die R.A.F. Skipton-on-Swale verliet.

Hij was een lid van de “Vornbrock-bemanning”, bestaande uit jongemannen afkomstig uit Canada en Engeland.

 • Dit waren: Warrant Officer (W/O) Wilfred F. Vornbrock, (RCAF), pilot (skipper), 24 jaar oud en afkomstig uit Saskatoon; - Flight Sergeant (F/S) John S. Laird, (RCAF), navigator, 21 jaar oud en afkomstig uit Montreal; - Flight Sergeant (F/S) Frederick P. Cammaart, (RCAF), bommenrichter, 22 jaar oud, afkomstig uit Wallaceburg; - sergeant Leslie Hanson, (RAF), radio-telegrafist, 21 jaar oud en afkomstig uit Rochdale, Lancashire; - sergeant Lionel Walters, (RAF), boord werktuigkundige, 22 jaar oud, afkomstig uit Golders Green, Middlesex; - sergeant John James Renning, schutter (mid-upper gunner), 21 jaar oud, afkomstig uit Vancouver; - Flight-sergeant (F/S) FranK Patrick Morrisey, staart-schutter, 22 jaar oud en afkomstig uit Winnipeg.
Graf Leslie Hanson (foto: GeKa)

Deze “Vornbrock-bemanning” leerde snel om met de viermotorige Halifax III LV780, een zware bommenwerper te vliegen en te vechten. De Halifax was een zeer betrouwbaar, met de modernste hulpmiddelen toegerust toestel, maar het was ook kwetsbaar: de vliegtuighuid was maar een millimeter dik. Je stak er een schroevendraaier zo doorheen. De enige ‘bepantsering’ bestond uit een 40 millimeter dik, driehoekig, kogelvrij stuk glas, dat de achterzijde van het hoofd van de piloot beschermde.

Zij allen verlieten de basis op zaterdag 22 april 1944 rond 22:30 uur voor een nachtoperatie richting Düsseldorf. Op de terugreis werd het toestel neergeschoten door een nachtjager. Duitse jachtvliegtuigen, vooral die, welke waren uitgerust met omhoog vurende ‘Schräge Musik (het Duitse woord voor ‘jazz’)-kanonnen, wisten die kwetsbaarheid goed te benutten. Zij probeerden ’s nachts de bommenwerpers van achteren te benaderen, en gingen er dan zo’n 50 tot 100 meter onder vliegen, uit het zicht van de mid-upper en tailgunners. Ze vuurden vervolgens op de motoren, met als doel: een explosie van de brandstof.

In de vroege ochtend van zondag 23 april 1944 stortte 's morgens om 02.00 uur een bommenwerper neer op een huis Het Loo op Abcoven. Het toestel maakte deel uit van een bombardementsvlucht op Düsseldorf. De vliegtuigen passeerden tussen 22.42 uur en 00.12 uur Tilburg. Om 01.24 uur werd door de LBD-Tilburg luchtgevaar gegeven. Grote groepen vijandelijke vliegtuigen van oost naar west. Zwaar afweergeschut oost en west. Vuurgloed in oostelijke richting. Vliegtuig stort brandend neer richting Goirle. Het vliegtuig moet in de lucht geëxplodeerd zijn, want het viel in diverse stukken naar beneden. Voor de Goirlese luchtbeschermingsdienst moet deze crash verwarrend zijn geweest, want om 9.00 uur 's morgens was het nog niet bekend of het één groot vliegtuig of twee jagers waren geweest. Pas rond 12.00 uur kan LBD-Goirle nadere informatie geven over deze crash: Op een boerderij is een viermotorige bommenwerper neergestort, 2 motoren en de staart zijn elders terechtgekomen. Het staartstuk o.a. is neergekomen bij een ander pand aan dezelfde weg. Om ongeveer 08.00 uur werd achter het café "'t Schommeltje" aan de Hilvarenbeekseweg het lichaam gevonden van het zesde bemanningslid, de radiotelegrafist Leslie Hanson.

De overige 4 RCAF-bemanningsleden die sneuvelden werden op 29 oktober 1945 naar het WAR Cemetery te Bergen op Zoom overgebracht.

Graflocatie

 • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coordinates : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Graflocatie : Rij 1, Graf 1
 • Tekst op grafsteen : “Into my hand, O God, we commend him. His mum and dad." ("In mijn hand, o God, bevelen wij hem aan. Zijn moeder en vader”).

Leslie Hanson sneuvelde tezamen met 5 anderen. Hij ligt begraven op het EREveld van de RK. Begraafplaats St. Jan in Goirle.

Lionel Walters, boordwerktuigkundige, is hier ook begraven. Hij zat ook op deze vlucht. Lionel ligt in graf R. 1.3.

De overige 4 RCAF-bemanningsleden die sneuvelden hebben hier wel een tijd gelegen maar zijn 29 oktober 1945 overgebracht naar het Canadian WAR Cemetery te Bergen op Zoom.

Er was nog een 7e bemanningslid, Sergeant-Majoor Frank Patrick Morrisey (R166374), die als enige dit ongeval overleefde en met breuken en verwondingen werd opgehaald door de Duitsers voordat de Goirlenaren te hulp konden schieten. Hij werd, na behandeling, als P.O.W.(= Prisoner of War) afgevoerd naar Stalag Luft L7 Bankau near Kreuzburg, Upper Silesia. Ik vond hem later nog terug op een nominale rol van de R.A.F. Hij stond daar op de lijst van de OFLAG (=officierskamp) van Stalag IIIA op het moment van de aankomst van de Russische troepen op zaterdag 21 april 1945. Die crash en deze oorlog had hij dus overleefd.

Certificaat Leslie Hanson (foto:CWGC)

Jaarlijks worden alle personen op het EREveld in Goirle speciaal herdacht. 27 mannen en 1 vrouw. Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Waarvoor respect.

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.