Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Halliday, Michael

Michael Halliday
KOYIL.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 1924
Geboorteplaats Sunderland (GB)
Overlijdensdatum 05-10-1944
Plaats van overlijden Goirle (NL)
Bijzonderheden Omgekomen toen voertuig op een landmijn reed.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, hun verhaal, hun afbeelding te plaatsen en daarmee te eren en bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen”. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook die van U.

Graf Michael Halliday (foto: D. Philippet)

Michael Halliday is een van hen. Hij overleed op 20-jarige leeftijd.

Info

  • Nationaliteit : Britse
  • Onderdeel : 49th. Britse Infanterie Divisie (West Riding)
  • Eenheid : 1/4 Bataljon The King's Own Yorkshire Light Infantry (K.O.Y.L.I)
  • Registratienummer : 14375544
  • Rang : Soldaat (Pvt)

Achtergrond

Pvt. Michael Halliday geboren rond 1924, zoon van Robert en Margaret Halliday uit Co Durham (GB). Hij was niet gehuwd.

Gebeurtenis

Toen de oorlog uitbrak werd zijn onderdeel opgenomen in de ¼ Bn. King`s Own Yorkshire Light Infantry (KOYLI). Hij bracht het merendeel van zijn diensttijd – tot de invasie – door met trainen. In oktober 1944 was Michael er met Arthur Noble en William Ernest MacMeakin op uitgestuurd om vuurcontact met de vijand te maken en om verslag uit te brengen over hun sterkte en kracht. Zij zijn hierbij op een landmijn gereden en allen werden gedood.

Monument Poppel (foto monument: Jhonny Bastiaensen)

Op deze lijst komt Michael Halliday voor samen met Arthur Noble en William Ernest MacMeakin, die allemaal bij hetzelfde onderdeel behoorden.

Plaats van sneuvelen/begraven: over de sloot links van de zandweg Rovertschedijk, ca. 40 mtr. op de Belgische zijde van de grens. Op de Engelstalige lijst staat het volgende nog vermeld:" Registered by chaplain A.A.Chapman, C.F. These 3 men are from the crew of a brenguncarrier, that drove on a mine. Number of the brenguncarrier T 246390 with figures 56 on a square red field, with figure 4 on a red diamond."'

Op dit Poppels oorlogsmonument komt de naam van McMeakin ook voor (Mac Meakin), evenals die van Noble en Halliday. Hieruit kan worden opgemaakt, dat deze drie op Belgisch grondgebied zijn gesneuveld. In de lijst van Goirle komt dit ook tot uiting. Waarom de burgemeester van Goirle dan ook melding maakt van deze veldgraven is niet duidelijk. Mogelijk was er op de plaatselijke begraafplaats geen plaats meer. Volgens een handgeschreven lijst van J. van Doorn, Willemstad (1990), zijn alle drie begraven in de wijk Roovert bij Kraayenbrink en op 14 november 1944 zijn ze alle drie herbegraven op de begraafplaats Leopoldsburg (B) waar ook een Commonwealth War Cemetery is.

Graflocatie

  • Veldgraflocatie : Roovertsedijk, over de Leij links, ca 40 meter aan Belgische zijde
  • Herbegraven : Commonwealth War Graves, Leopoldsburg (B)
  • GPS Coördinates : Latitude: 51.11271, Longitude: 5.26833
  • Adres : Vlaanderenlaan, Leopoldsburg, Limburg (B)
  • Graflocatie : VII- E. 1
  • Tekst op grafsteen : Not just today, but every day in silence we remember.

(“Niet alleen vandaag, maar elke dag in stilte herdenken we hem.”)

Michael Halliday Certificaat.(foto: CWGC)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.