Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Guido Gezellestraat (Tilburg)

Stadsdeel: Zuid
Wijknaam: Het Laar
Datum besluit: B & W 18 februari 1960
Jaar: 1947


Van de Goirleseweg tegenover de zuidgrens van het gemeentelijk sportpark, westwaarts tot de Rielseweg ten westen van de Ringbaan-Zuid.

Herkomst

9499.jpg


'De Mandelbeke' in De Bloemkrans van 1891.

Guido Gezelle werd geboren te Brugge op 1 mei 1830. Na zijn priesterwijding was hij aanvankelijk professor aan het klein-seminarie te Roeselare en later leraar aan een Engels missieseminarie te Brugge. Van 1865 tot 1872 was hij onderpastoor te Brugge, waarna zijn overplaatsing volgde naar Kortrijk. Gezelle was ook dichter en werd in 1886 benoemd tot lid van de Kon. Vlaamse Akademie en ontving van de universiteit van Leuven een eredoctoraat. Zijn eerste gedichtenbundels waren Dichtoefeningen en Kerkhofblommen (1858). Ook maakte hij een grondige studie van de Vlaamse taal en stichtte hij in 1881 het tijdschrift Loquela. Latere gedichtenbundels waren Tijdkrans in 1893 en Rijmsnoer in 1897. Gezelle overleed te Brugge op 27 november 1899.


Guido Gezelle heeft ook in Tilburg enkele 'sporen' nagelaten. Op de begraafplaats aan de Bredaseweg zijn gedichten van hem als grafschriften bewaard gebleven, De Tilburgse publicist Jef van Kempen ontdekte in de archieven van de Fraters van Tilburg zes brieven van Gezelle aan frater Ludovicus van den Houdt, die verbonden was aan het literaire tijdschrift Bloemkrans. Dit tijdschrift, dat door de fraters werd uitgegeven, heeft een bestaan gehad van slechts dertien jaargangen (1883-1896). Het is fr. Ludovicus gelukt om er een aantal gedichten van Gezelle in op te nemen zoals: De Mandelbeke (1891), Excelsior (1892), De Berechtinge (1893) en Kerkhofblommen (1895). Van de brieven die fr. Ludovicus aan Gezelle schreef, zijn er nog drie bewaard gebleven in het Gezelle-archief van de Stadsbibliotheek in Brugge. Van Kempen bereidt een integrale studie voor van alle brieven in samenhang met een studie over Bloemkrans. Toen Gezelle op 27 november 1899 te Brugge overleed, kregen de Fraters van Tilburg een rouwbrief. Frater Ludovicus schreef op 8 december 1899 een rouwdicht Aan Dr Guido Gezelle + 27 Nov. 1899 (fragment):


Een blad, geliefde Vriend, met rouwig zwart omtogen,

Kwam uit uw Vlaamsche land in onze streken aan.

Uw vrienden zonden 't ons. Bij 't haastig openslaan,-

Ach God! daar stond uw naam... Een traan welde in onze oogen.



Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) /

Ronald Peeters, De Paap van Gramschap. Vier eeuwen schrijven en drukken in Tilburg (1992).