Grote Kerkstraat (Raamsdonksveer)

Oude straatnaam: Groote Kerkstraat

St.Theodorusschool, jongensschool

De Grote Kerkstraat was de belangrijke verbinding tussen de Kaant en het Sandoel. Deze straat liep vanaf het Heereplein tot en met aannemer/timmerbedrijf de Beer. Vroeger was deze straat het centrum van religie, onderwijs en gezondheid, met o.a. de Rooms katholieke kerk met Pastorie en de St. Theodorus school voor jongens. In deze lagere school werd les gegeven door o.a. de Fraters van Tilburg die achter de school woonden in het Fraterhuis.St.Theresiaschool, meisjesschool

De lagere school voor meisjes was de St. Theresia school waar o.a. les gegeven werd door de Zusters van Schijndel. De kleuterschool en de meisjes MULO bevonden zich eveneens in de Grote Kerkstraat. Belangrijk voor R’veer en de regio was het St. Theresia Ziekenhuis. Dit ziekenhuis werd in 1991 gesloten.

In 1998 kreeg de Grote Kerkstraat een ingrijpende facelift. Behalve een nieuw riool kreeg een van de oudste straten van Raamsdonksveer een compleet nieuwe bestrating en fraai meubilair. Met name de klassieke lantaarns doen het historisch karakter van de Grote Kerkstraat alle eer aan.

Een zijstraatje van de Grote Kerkstraat is nog steeds de Zwanesteeg. Deze komt aan zijn naam doordat er een brede sloot liep met aan één kant een paar huizen. In die sloot zwommen een aantal zwanen. In 1998 werd de gerenoveerde Zwanesteeg door het oudste echtpaar Van den Kieboom geopend.