Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Groenstraat 117

Nollekens hoeve
OdenhoutGroenstraat117-1.jpeg
Groenstraat 117

Kort voorbij het bordje einde-bebouwde-kom in de Groenstraat en vlak voor het buurtschap Endeke loopt er een pad richting den Brand, en op enige afstand van de straat staat een woning met op het dak in een andere kleur dakpan de naam Balenshuis. De naam verwijst naar de eigenaren van de 16e en 17e eeuw. In 1832 is de spinster Maria Schapendonk eigenaar. In 1835 koopt Adriaan Antonie van Iersel de hoeve. Adriaan is ongehuwd. Zijn neef Willem, zoon van zijn zuster Johanna Maria, erft de boerderij. In 1874 wordt de nalatenschap gedeeld van Willem van Iersel en verkrijgt Adrianus van Iersel, kapelaan te Tilburg en later pastoor te Diessen, de boerderij. Bij de verkoop van de hoeve in 1903 blijkt er een drie-onder-een-kapwoning te staan. In 1922 is bakker Pieter van Dam eigenaar, die in 1930 het pand verkoopt, voor eenderde deel aan Jan Brekelmans (Groenstraat 119) en voor tweederde deel aan Petrus Willem van Kempen (Groenstraat 117). Op 11 juli 1930 breekt er brand uit in het pand dat volgens de krant wordt bewoond door drie gezinnen: Vermeer, Dielen en Brekelmans. In 1932 is Thijs Witlox eigenaar, die later naar Australië emigreert. Daarna woont er Sjaak Leijten, die in 1969 de boerderij verkoopt aan de familie Teurlings. Lange tijd wonen er Piet en Anna Teurlings – van de Ven. Via hun zoon Gerard komt de boerderij in bezit van kleindochter Anja en haar man Frank Leijten. Anja heeft op de boerderij een gastouderopvang met de naam Balenshuis.

Naast het pand stond op het adres Groenstraat 119 een boerderij, waar sinds 1930 eerst Jan Brekelmans, dan vanaf 1963 Grardje Brekelmans en laatst Jan Brekelmans boerde. Het bedrijf is verplaatst naar elders en de bedrijfsgebouwen inclusief de oude boerderij zijn gesloopt en vervangen door een modern vormgegeven nieuwe woning. Groenstraat 119 is eigendom van Adrianus Jooren en Karin van Gemert.

De Brandse steeg ontsloot het achterland ten behoeve van Nollekenshoeve (Zie ook Unentse Sprokkels 13, blz.70.).

Zie ook 44 Nollekens hoeve