Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Graydon, Malcolm Henry

Malcolm Henry Graydon
Graydon, Malcolm Henry (1).jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 20-02-1921
Geboorteplaats Korumburra VIC, (AU)
Overlijdensdatum 25-05-1944
Plaats van overlijden Goirle. (NL)
Bijzonderheden Vliegtuigcrash bij Riels Hoefke, 25-05-1944

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Graf M.E. Graydon (foto:GeKa)

Malcolm Henry Graydon is een van hen. Hij overleed in de leeftijd van 23 jaar.

Info

 • Nationaliteit : Australische
 • Onderdeel : Royal Australian Air Force (R.A.A.F)
 • Eenheid : 76 (RAF) Squadron
 • Registratienummer : 419443
 • Rang : Flight Sergeant

Achtergrond

Malcolm Henry Graydon, op zondag 20 februari 1921 geboren als zoon van Malcom en Lilian Emma Graydon of Surrey Hills, Victoria,(AU). Voordat hij in dienst trad was hij werkzaam als kruidenier. Hij trad op 12 augustus 1942 toe tot de R.A.A.F.

Gebeurtenis

Vanaf 11 november 1943 was hij gestationeerd in Lossiemouth, Morayshire, Schotland als operator. Ze waren samen in een toestel van het type Handley Pager Halifax III, serienr. MZ-622 en behoorde tot het 76 Squadron, No. 4 Group Bomber Command. Thuisbasis was Holme on Spalding Moor. Doel van deze missie was het bombarderen van het spoorweg emplacement Aken. Dit toestel werd, naast Malcolm, bemand met 426719 Flt Sgt Peter Stuart Wade, RAAF (Captain),- Sgt Kenneth Herbert Allaker RAF (Navigator),-Sgt Stanley Patterson RAF (Bomb Aimer), -Sgt James Horrocks RAF (Air Gunner) en -Sgt Roy Edwin Dennis Robinson RAF (Flight Engineer).

De oorlog in Europa was nog steeds in volle gang. En de bemanning met deze Halifax MZ622 moest op pad om aan een operatie mee te doen. Dit was operatie Aachen- en zij moesten twee spoorwegemplacementen aanvallen, tezamen met nog 442 andere vliegtuigen , waarvan er uiteindelijk 25 verloren zijn gegaan. Om 22:38 uur in de nacht van woensdag 24 mei 1944 steeg Halifax MZ622 dus op van Holme-on-Spalding Moor om Aken, Duitsland, te bombarderen. Na het opstijgen werd er niets meer van dit vliegtuig vernomen en het lukte ze ook niet meer om terug te keren naar de basis. Het toestel stortte neer bij het “Riels Hoefke” bij Goirle (Noord-Brabant), 4 km ten zuiden van Tilburg. Zes van de bemanningsleden werden op slag gedood en één persoon overleefde deze crash. Hij werd zwaar gewond gevangen genomen en overgebracht naar een ziekenhuis. Dat was Sergeant R. J. Head (1853252) (RAFVR) (Air Gunner) PoW=Prisoner of War, van hem hebben we niets meer vernomen.

Malcolm Henry Graydon, is begraven op het gedeelte van de Commonwealth War Graves op het kerkhof van St. Jan te Goirle. De 6 overleden personen van deze crash zijn allen begraven op Goirles RK. begraafplaats, in Nederland.

Jaarlijks wordt hier rond 27 oktober een herdenking gehouden voor alle 27 mannen en 1 vrouw. Uit respect en zodat we ze niet vergeten.

Graflocatie

 • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coördinaten : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Graf nr. : Rij 1 graf 5
 • Tekst op grafsteen : He died that we might live. Our loved son.("Hij stierf opdat wij zouden leven. Onze geliefde zoon".)
 • Awards : Camberwell VIC
EREveld Goirle (BvW)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.