Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gorp, Antonius Henricus Maria van

Tony van Gorp
Volledige namen Antonius Henricus Maria van Gorp
Geboortedatum 14-01-1912
Geboorteplaats Loon op Zand
Adres Bosscheweg 173
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Reserve tweede luitenant der infanterie
Overlijdensdatum 20-05-1940
Plaats van overlijden Calais (FR)
Bijzonderheden Aangespoeld op 28-7-1940 op Ameland en aldaar begraven

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Antonius Henricus Maria van Gorp(Geb. 14-1-1912– gest. Calais 20-5-1940). Zoon van Gerardus Johannis Cornelius van Gorp (1881-1929 ) en Maria Christina Johanna Buddemeijer (1881-1929).

Achtergrond en jeugd

Tony wordt op 14 januari 1912 te Loon op Zand geboren als zoon van Gerardus Johannis Cornelius van Gorp, boekdrukker en Maria Christina Johanna Buddemeijer. Tonny is het oudste kind in het gezin en heeft 4 zusjes. In 1921 overlijdt, als ze 8 maanden oud is, zijn jongste zusje.

Als Antonius 11 jaar is gaat hij op kostschool op de Ruwenberg in St. Michielsgestel, zijn twee oudste zusjes Ria en Netty vertrekken in 1928 naar een pensionaat in Melsele (B) Door een besmettelijke longziekte overlijden in 1929 binnen een paar weken beide ouders. Kort daarna vertrekt het jongste zusje Jetje ook naar het pensionaat en Tony verhuist naar familie van zijn moeder in Boxtel. In 1930 komt Tony terug naar Tilburg en woont eerst een aantal jaren aan de Prinses Julianastraat bij familie van zijn vader, om in 1936 te verhuizen naar Bosscheweg. Hij volgt een opleiding voor gemeente secretaris. Samen met zijn verloofde J. Doorenbosch heeft hij toekomstplannen.

Tijdens de mobilisatie wordt Tony opgeroepen voor militaire diensten hij dient als reserve 2e luitenant in het 27e Regiment Infanterie.

Roomsch Leven 15 december 1945

Gebeurtenis

Op 12 mei 1940 bracht de Pavon, een Frans vrachtschip, Franse militairen naar Vlissingen. Een week later was het schip in Duinkerke, waar in de oude Jean Bart-kazerne ruim 2000 Nederlandse militairen onderdak hadden gevonden. Ze hadden in de Peel-Raamstelling en bij Rotterdam gevochten; na de capitulatie van Nederland op 15 mei waren zij naar Zeeland getrokken, waar nog doorgevochten werd. Na de capitulatie in Zeeland op 18 mei waren zij naar Duinkerke gegaan.

De Pavon had uiteindelijk ongeveer 1450 Nederlandse militairen aan boord toen zij Duinkerke verliet met bestemming La Rochelle. De Pavon voer vlak langs de kust naar La Rochelle. Duitse vliegtuigen voerden een aanval uit waarbij het schip met mitrailleurs werd beschoten; enkele afgeworpen bommen misten hun doel. Uiteindelijk landde één vliegtuigbom in het ruim, waardoor ruim 50 Nederlandse militairen werden gedood en 100 gewond raakten. Er brak brand uit aan boord en er ontstond paniek; veel mannen sprongen over boord. De Kapitein wist zijn schip in de vroege ochtend van 21 mei 1940 bij Oye op het strand te zetten waar men bij eb het schip kon verlaten. De Pavon was onherstelbaar beschadigd.

De gewonden werden aan boord verzorgd en de volgende ochtend bij eb van boord gehaald om naar ziekenhuizen in Calais en Duinkerke te worden gebracht. De andere overlevenden werden in La Coquelle bij Calais ondergebracht en op 24 mei door de Duitsers gevangengenomen. Enkele tientallen wisten te ontsnappen naar Boulogne waar zij later alsnog krijgsgevangen werden gemaakt. Alle krijgsgevangenen werden in juni vrijgelaten en liepen naar Nederland terug.

Tijdens de aanval op het schip raakt Tony te water en zijn stoffelijk overschot spoelt op 28 juli 1940 aan op Ameland. Deze datum wordt als sterfdatum opgenomen in zijn overlijdensakte. Tony wordt op het kerkhof van Nes begraven.

bidprentje collectie Regionaal Archief Tilburg

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet