Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bennett, Gordon

Gordon Bennett
Gordon, Bennet by picture me.png
LEST WE FORGET
Volledige namen Gordon Neil Bennet
Geboortedatum 15-05-1920
Geboorteplaats Winnipeg (CA)
Overlijdensdatum 25-05-1944
Plaats van overlijden Goirle
Bijzonderheden Vliegtuigcrash Breehees, Goirle (NL)

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Geallieerde slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

Gerrit Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook die van U.!

Gordon Bennett is een van hen. Hij overleed op 24-jarige leeftijd.

Info

  • Nationaliteit : Canadese
  • Onderdeel : Royal Canadian Air Force (R.C.A.F.)
  • Eenheid : 405th Squadron
  • Registratienummer : J/15248
  • Rang : Squadron leader
  • Functie : Piloot
Graf Bennet Gordon (foto: Online begraafplaatsen)

Achtergrond

Gordon Bennet is geboren op zaterdag 15 mei 1920 uit Winnipeg, Canada in het gezin van George en Clara Bennett uit Winnipeg, Manitoba (CA)En was gehuwd met Nancy Ferguson Bennett ook uit Winnipeg (CA).

Gebeurtenis

Gordon Bennett was de gezagvoerder van deze vlucht. Een man met veel vliegervaring, hij had voor de oorlog als vlieginstructeur in Canada gewerkt. Vlak voor zijn vertrek naar Engeland was hij getrouwd en sindsdien had hij zijn vrouw niet meer gezien.

De Britten hadden in augustus 1942 een nieuwe methode ontwikkeld om efficiënt hun doelen te bombarderen. Voor dit doel richtten zij een zgn. 'Pathfinder Force' op. Bij het bombardement op het spoorwegemplacement van Aken werd ook gebruik gemaakt van deze Pathfinders. In de nacht van 24 op 25 mei 1944 voerden in totaal 637 bommenwerpers een aanval uit op Aken. Van deze strijdmacht verschenen er 598 boven het doel. De Britten verloren tijdens deze raid twintig vliegtuigen. Om 23.17 uur vlogen de eerste bommenwerpers over Goirle, Tilburg en omgeving. Voor de Luchtbeschermingsdienst Tilburg aanleiding om het sein 'Luchtgevaar' te geven.

Een van deze toestellen, een AVRO Lancaster van het 405. Squadron Royal Canadian Air Force , was bemand met zeer ervaren Canadezen. Zij waren de oudsten van het Pathfinder Squadron en waren al bijna een jaar als bemanning bij elkaar. Van de Canadezen onder de bemanning had bijna iedereen de vereiste 45 vluchten volgemaakt, met uitzondering van Jim Frame, die er één gemist had wegens ziekte. Eigenlijk waren zij deze dag vrij, maar de commandant had gevraagd of zij deze klus wilden overnemen van een ziek geworden ploeg. Het was maar een routineklusje, een sprongetje over Nederland, drie mijl in Duitsland en dan weer terug. Besloten werd om te gaan om Frame te helpen zijn 'tour' af te maken en daarna naar huis te gaan. Op de heenweg kregen ze het aan de stok met een Duitse nachtjager, die ze echter van zich af konden schudden.

Op de terugweg hadden zij minder geluk. Frederick Charles "Gus" Davies was erbij en kon het toen nog navertellen: Gordon wachtte tot zijn bemanning het vliegtuig had verlaten om vervolgens als laatste te springen. Het zou zijn laatste sprong worden: landbouwer Ketelaars vond de andere dag om ca. 16.00 uur het lichaam van Gordon Bennett op zijn bouwland in de Bakertand. De parachute was niet geopend, zijn hoofd vertoonde een wond. Waarschijnlijk is Bennett gewond geraakt tijdens een explosie, die zich in het vliegtuig heeft voorgedaan op het moment dat hij wilde springen. Ook is het niet uitgesloten dat hij door de explosie in het vliegtuig in bewusteloze toestand naar buiten is geslingerd. Met een geweldige klap was het toestel neergestort op Breehees, vlak voor de boerderij van de kinderen Van Raak op grondgebied van de gemeente Hilvarenbeek. Gordon’s parachute had alle diensten geweigerd.

Overige bemanningsleden van deze vlucht waren:

  • Eli 'Bill' Baker: navigator, hij woonde (91 jaar oud in 2011) samen met zijn vrouw in Californië. Eli wil zijn oorlogservaring zo snel mogelijk vergeten en wenst met niemand - zelfs niet met zijn oude vliegmakkers - over zijn ervaringen praten.
  • Jack Rees: boordwerktuigkundige, trok per ongeluk zijn parachute reeds open in het vliegtuig. Fred Davies hielp hem. Het lukte ze om 23 dagen uit handen van de vijand te blijven. Via de beruchte gevangenis St. Gilles in Brussel werden zij overgebracht naar diverse krijgsgevangenkampen in Duitsland. Op 21 april 1945 werd hij door de Russen in het KG kamp Stalag IIIA, Luckenwalde, bevrijd en hij kwam op 14 mei 1945 weer in Engeland aan. Op 4 juli 1948 kwam hij bij een vliegtuigongeluk om het leven.
  • Stanley Alan Walker: reservist bommenrichter. De rest van de bemanning kende hem nauwelijks. Hij was deze bewuste avond aan deze speciale 'markeringsoperatie' toegevoegd om de nieuwe radarapparatuur (H2S) te bedienen. Ook hij belandde in krijgsgevangenschap.
  • James Frame: schutter, lukte het om uit Duitse handen te blijven. Met hulp kwam hij uiteindelijk terecht in Zeelst (Veldhoven), waar hij de bevrijding afwachtte. Op 24 september 1944 arriveerde hij weer in Engeland.
  • Fred, Frederick Charles Davies: heeft na zijn arrestatie een verschrikkelijk tocht gemaakt langs diverse krijgsgevangenkampen. Begin april 1945 werd begonnen met de zgn. 'dodenmars' o.l.v. Hongaarse SS'ers. Per dag werd 30 km te voet onder barre omstandigheden afgelegd om de naderende Russen voor te blijven. Op 27 april werd hij bevrijd en via Parijs kwam hij op 6 mei 1945 weer in Engeland aan.
  • Alma "Elmer" Rodgers: radio-telegrafist, overleefde ook deze crash, maar werd later toch nog krijgsgevangen gemaakt en afgevoerd naar een kamp in Duitsland. Na het bombardement op Gelsenkirchen in 1943 werd hij onderscheiden met Distinguished Flying Medal.

Lees hier meer over door op de link te klikken Vliegtuigcrash Goirle, Breehees, 25 mei 1944.

Graflocatie

CWGC-Logo-B@2x.png
  • 1e Veldgraflocatie : RK begraafplaats van de parochie St. Jan, Goirle
  • Herbegraven : Bergen op Zoom Canadian War Cemetery (Nrd-Br.) (NL)
  • GPS Coördinates : Latitude: 51.50158, Longitude: 4.33052
  • Adres : Ruytershoveweg , 4622 JR Bergen op Zoom
  • Graflocatie : 11. E . 03
  • Grafschrift : There is a link death cannot sever. Love and remembrance last for ever.

("Er is een lijn die de dood niet kan verbreken. Liefde en herinnering duren voor altijd.")

Onderscheidingen

In 1943 kreeg hij het Distinguished Flying Cross (DFC) en postuum in 1944 het Distinguished Service Orders (DSO). Gordon Bennett werd tweemaal onderscheiden. Voor moedig en koelbloedig optreden in 1943 kreeg hij het Distinguished Flying Cross (DFC). Tijdens een aanval op Gelsenkirchen werd zijn toestel door vijandelijk vuur in brand geschoten. Hij wist in een duikvlucht het vuur onder controle te krijgen en zijn toestel, vol met kogelgaten, veilig in Engeland aan de grond te zetten.

Zijn optreden boven Breehees: zelf wachten met springen zodat zijn bemanning het vliegtuig kon verlaten, werd postuum beloond met het Distinguished Service Orders (DSO).

In het Bomber Command Museum of Canada in Nanton/Alberta www.bombercommandmuseum.ca hangt deze plaquette ter herinnering aan de Canadese bemanning.

Certificaat Gordon Bennet (foto: CWGC)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C.G.W. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.