Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Goossensgebouw

BalkTiu.jpg

Bedaux

Het gebouw is vernoemd naar Thomas Goossens, de eerste rector magnificus van de instelling en heette tot 2006 ‘gebouw C’. Dat was een logische naam: het eerste gebouw op de campus (het huidige Cobbenhagengebouw) heette: ‘A’, het tweede (het huidige Koopmansgebouw) heette ‘B’. Gebouw C werd tegelijkertijd met gebouw B opgeleverd in 1972 en is ontworpen door Jos. Bedaux*, tevens architect van de eerste twee gebouwen.

Rekencentrum

In het gebouw was een grote collegezaal opgenomen, die – ook na een renovatie - in vrijwel oorspronkelijke staat is. In het gebouw bevinden zich nog steeds, net als in het begin, de apparatuur en werkruimtes van het rekencentrum, een van de voorgangers van het huidige Library and IT Services. Via de servers die er staan worden bijvoorbeeld de reserveringen van de werkplekken in de universiteitsbibliotheek (UB) geregeld. Dat aantal neemt jaarlijks toe. Waren het er in collegejaar 2014-2015 103.927, twee jaar later was dat aantal gestegen tot 163.120. Ook het gebruik van de studiegids wordt via IT services geregeld. In de eerste maand van het academisch jaar 2017-2018 werd die ruim 800.000 keer geraadpleegd.

Van boeken naar koffie

Op de begane grond van het gebouw, aan de straatzijde, heeft sinds de eeuwwisseling een veelheid van afdelingen, instellingen en bedrijven hun onderkomen gehad. Waar aanvankelijk universitaire onderdelen als het Krities Informatie Sentrum* en Tilburg University Press te vinden waren, kwamen later winkels en bedrijven. Boekhandel Gianotten heeft er bijna tien jaar gezeten. Sinds 2014 is er een vestiging van koffiegigant Starbucks, inclusief terras.

Kunstwerk

Tegen de wand van de collegezaal is een baksteenreliëf aangebracht van Lucas van Hoek, van wie zich ook een werk in het Simongebouw bevindt. Op de begane grond bevindt zich een bronzen beeld van Goossens, gemaakt door Albert Termote. Tegen de wand in de hal is in 2007 het kunstwerk Natura Artis Magistra van Rob Moonen aangebracht, waarin – verdeeld over vier schermen – groei- en bloeiprocessen, getijden en andere natuurverschijnselen vertraagd worden weergegeven.