Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Goossens- Besouw van, Henriette Marie Joseph

Hetty van Besouw
Henriette Maria van Besouw- Goossens.jpg
Volledige namen Henriëtte Marie Joseph van Besouw
Geboortedatum 06-02-1900
Geboorteplaats Nieuwkuijk (Nrd-Br.)
Woonplaats Indonesië
Naam echtgeno(o)t(e) Laurent Guillaume M.H. Goossens
Overlijdensdatum 20-02-1945
Plaats van overlijden Kamp Adek (Batavia)
Bijzonderheden Doodsoorzaak: algehele lichamelijke uitputting.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


  • Hetty van Besouw is een van deze slachtoffers. Zij overleed op 45-jarige leeftijd.

Achtergrond

Hetty van Besouw is geboren op dinsdag 6 februari 1900 en is een dochter van Petrus Maria (Piet) van Besouw (* 30-06-1868 - † 1949) fabrikant en later ook gemeentesecretaris van Goirle en Agatha Catharina Antonia Pluijm (* 1865 - † 1944). Zij zijn gehuwd op 10 mei 1892 in Rotterdam. In dit gezin zijn er 5 zonen en 4 dochters geboren waarvan Hetty het 7e kind was.

Hetty huwde zelf op 21 jarige leeftijd op dinsdag 2 augustus 1921 in Goirle met de 29-jarige Laurent Guillaume Marie Hubert Goossens. (* 1892 Venlo – † 1962 Voorburg). Zij kregen samen een dochter geb. 1922- Magelang (Indonesië) en veel later in 1935 werd een zoon geboren in Bandoeng.

Gebeurtenis

Gezien de geboorte van de oudste in 1922 in Magelang, kunnen we er vanuit gaan dat dit echtpaar al in 1922 naar Indonesië is vertrokken. Er staat dat zij agente in textielagenturen was. Daarnaast ook huisvrouw. Op een gegeven moment is zij naar kamp Adek gebracht. Daar is zij op 45- jarige leeftijd door uitputting overleden.

  • Hetty is eerst begraven in Jakarta, later werd ze herbegraven op het Nederlands Ereveld Menteng Pulo (Jakarta, Indonesië).Vak/Rij/nummer: XI 19 H.
  • Hier ligt ook begraven Jan Jansen, Johannes Cornelis, komende uit Goirle, overleden op maandag 8 september 1947.

Laurent kwam terug naar Nederland en hertrouwde op 55-jarige leeftijd op 12 november 1947 in Voorburg. Hun kinderen volgen jaren later naar Nederland.

Ereveld Menteng Pulo, Jakarta

Monument

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van Wapenbroeders.