Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Goodwin, John Ernest

John Ernest Goodwin
John Ernest Goodwin by GeKa.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum ca. 00-00-1918
Geboorteplaats Stamford, Lincolnshire (GB)
Naam echtgeno(o)t(e) Elsie Kathleen Goodwin- Harris
Overlijdensdatum 06-10-1944
Plaats van overlijden Goirle. (NL) (British Hospital)
Bijzonderheden K.I.A.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle. We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

John Ernest Goodwin is een van hen. Overleden op 26- jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit : Britse
 • Onderdeel : 49th. Britse Infanterie Divisie (West Riding)
 • Eenheid : 4th. Battalion The Lincolnshire Regiment
 • Registratienummer : 4803844
 • Rang : Soldaat

Achtergrond

Het verhaal van John Ernest Goodwin. (Lezing van G. Kobes - 23-10-2016)

Jouw naam staat hier op een grafsteen.-------- Wie ben je, waar kom je vandaan, waar ging je heen?

Nooit zullen wij het precies weten ---------- Maar ook nooit willen we jouw vergeten.

John Goodwin woonde samen met zijn ouders en nog twee kinderen in Belmesthorpe een klein plaatsje in de buurt van Stamford.(GB) Hij verliet de school toen hij 14 jaar oud was en ging werken als boerenknecht in zijn woonplaats. John bleef boerenknecht tot het moment dat hij in militaire dienst ging. De juiste datum is niet bekend. In ieder geval was dit in april 1940, want toen deed hij al mee aan de militaire operaties in Noorwegen met zijn onderdeel.

Tijdens een fietstocht ontmoette hij zijn latere vrouw, Elsie Kathleen Harris. Zij trouwden in 1942, hij was 24 jaar en zij 22 jaar oud. Zij kregen een kind. David, de zoon van John Ernest Goodwin weet het niet precies. Hij heeft zijn vader nooit gekend, een maand voordat John overleed werd David geboren. Veel familiepapieren uit de jeugd van John zijn helaas niet bewaard gebleven. Hij moest het doen met de spaarzame herinneringen van zijn moeder.

graf John Ernest Goodwin (foto: Geka)

Gebeurtenis

Op donderdag 5 oktober 1944, het weer was bar en boos, en af en toe een heuse herftsstorm trotserend besloten de geallieerden tot een aanval op Goirle. Canadese tanks, ondersteund door infanteristen van het Lincolnshire Regiment, rukten vanuit Poppel op richting Goirle. Aangezien in de bossen van de Gorp en Roovert veel Duitse soldaten verbleven, werd besloten om deze te zuiveren. De eenheid van John werd o.m. hiermee belast.

Op 5, 6 en 7 oktober werd er hevig gevochten in deze bossen. In de militaire dagboeken wordt zelfs gesproken van de slag in het Poppelse Bos. De aanval op Goirle werd afgeslagen en in de bossen van Gorp en Roovert woedde een hevige strijd. De geallieerden werden volledig omsingeld door de Duitsers maar toch slaagden zij er in om zich op 7 oktober terug te trekken op Nieuwkerk. Vele doden, gewonden en vermisten waren het gevolg. Eén van de vermisten was John Ernest Goodwin.

Pas in maart 1945 komen we te weten wat er met hem is gebeurd als Dhr. E. van Puijenbroek een tocht maakt over zijn landgoed Gorp en Roovert. Onder een boom ziet hij een geallieerde soldaat liggen. Zijn verbandkistje is geopend en met zijn hand houdt hij verband vast. Zijn geweer staat tegen de boom. Het lijkt alsof hij slaapt, maar dat is niet zo. Er zijn geen schotwonden waar te nemen. Wat hij met het verband wilde doen is niet duidelijk, evenmin waarom de gesneuvelde Duitse soldaten en een tweetal dienstmaten van John, welke in zijn directe omgeving werden aangetroffen, wel werden gevonden en begraven en John niet! Die twee kameraden van John zijn: Kenneth Walker en Clifford Drinkall. Zij zijn begraven op de Engelse begraafplaats in Bergen op Zoom.

Dhr. van Puijenbroek waarschuwde daarop de militaire autoriteiten en deze hebben hem - na ruim 5 maanden - alsnog kunnen begraven op dit kerkhof, waar hij thans nog rust.

John Ernest Goodwin, 26 jaar, vergeet hem niet! (Einde lezing G. Kobes - Oktober 2016)

Graflocatie

 • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coördinaten : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Graf nr. : Rij 3 graf 8
 • Tekst op grafsteen : Not just today but every day in silence we remember you. (“Niet alleen vandaag, maar elke dag in stilte herdenken we jullie.”)

John Erwin Goodwin is begraven op het gedeelte van de Commonwealth War Graves op het kerkhof van St. Jan te Goirle. Jaarlijks wordt hier een herdenking gehouden voor 27 mannen en 1 vrouw, uit respect en opdat we ze niet vergeten.

Ereveld Goirle (foto: BvW)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.