Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gomulka, Stanislaw

Stanislaw Gomulka
Gomulka, Stanislauw.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 17-08-1917
Geboorteplaats Wozuczyn (PL)
Overlijdensdatum 06-01-1945
Plaats van overlijden Goirle. (NL) (British Hospital)
Bijzonderheden K.I.A. bij de slag om het Capelsche Veer 1944-1945

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.


Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Stanislaw Gomulka is een van hen. Hij overleed op 27- jarige leeftijd.

Info

  • Nationaliteit : Poolse
  • Onderdeel : 1e Poolse Pantser Divisie / 11th. Engineer Company
  • Rang : Private
  • Functie : Sapper
Graf: Stanislaw Gomulka (foto GeKa)

Achtergrond

Stanislaw Gomulka is geboren in Wozuczyn, Polen op vrijdag 17 augustus 1917. Veel is er over hem niet bekend. We komen hem tegen nadat hij zijn leven verloor tijdens zijn strijd voor onze vrijheid. Hij rust nu in Goirle op het ERE-veld.

Gebeurtenis

De slag bij het CAPELSCHE VEER , 1944--1945

Na de laatste gevechten op woensdag 8 november 1944 trokken de Duitsers zich terug over de Maas naar het noorden van Nederland. De commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie, generaal Stanisław Maczek, verklaarde in zijn memoires dat hij hoopte de komende maanden wat rust te krijgen, om de versterkingen te trainen en te worden uitgerust, maar integendeel, de divisie had een zeer zorgwekkende periode tot april 1945.

De 1e (mislukte aanval) van de 1e Poolse Pantserdivisie was in de nacht van 30 op 31 december 1944. Zij kregen de taak om de frontlinie te bewaken, bestaande uit de rivier die achtereenvolgens Hollands Diep, Amer en Maas wordt genoemd. Duitse patrouilles infiltreerden dagelijks en het was echt onmogelijk om naar de frontlinie te kijken, omdat het weer in de beginperiode erg nat was en later begon het ook nog hard te vriezen. Het was onmogelijk om tanks te gebruiken en tijdens deze winter kreeg iedereen in de divisie de opdracht om infanterietaken uit te voeren. In de zuidelijke dijken werden bunkers gebouwd, maar door het heel koude weer en ook door de aanvallen van Duitse patrouilles leed de Divisie verliezen. Een ander soort gevaar was de lange afstand van Duitse artillerie en het toenemende aantal vliegende bommen (V1), die dag en nacht overvlogen. Op een dag slaagden de Duitsers erin terug te komen. De 1e Poolse Pantserdivisie probeerde de "Capelsche Veer" te heroveren. Deze pogingen, op 31 december 1944 en op 7 januari 1945, mislukten echter en het resultaat was een groot aantal slachtoffers. Op deze locatie aan de Bergsche Maas was in 1944 ook een Duits bruggenhoofd gebouwd. Vier aanvallen werden hier gedaan door Polen (1e en 2e) Britten en Noren (3e) en Canadezen (4e aanval). Deze laatste aanval slaagde op 31 januari 1945, toen trokken de Duitsers zich terug. In totaal vielen er bijna 1200 slachtoffers tijdens deze vier aanvallen.

De tweede (mislukte aanval) werd door de 1e Poolse Pantserdivisie gepoogd in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 januari 1945. Deze werd Stanislaw ook fataal en zoals dat heet K.I.A. (= Killed In Action) werd zijn lot.

Hij sneuvelde op zaterdag 6 januari 1945, op 27-jarige leeftijd, en werd overgebracht naar het Brits Militair Hospitaal in Goirle.

Graflocatie

  • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
  • GPS Coördinaten : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
  • Graf nr. : Rij 2 graf 6

Stanislaw Gomulka rust nu op het gedeelte van de Commonwealth War Graves op het kerkhof van St. Jan te Goirle. Hier ligt hij tezamen met nog 3 andere Polen, Zigmunt Sonowski , Wiktor Tatarczyk en Wladislaw Topko die bij dezelfde slag eerder of later het leven lieten. Op zijn grafsteen staat een Poolse Adelaar afgebeeld.

Jaarlijks wordt hier een herdenking gehouden voor de 27 mannen en 1 vrouw, uit respect. Opdat we ze niet vergeten.

EREveld Goirle (foto: BvW)

Herinneringen

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.