Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gompers, Anna

Anneke Gompers
Anneke Gompers (links) en haar zusje, Marieke
Volledige namen Anna Gompers
Geboortedatum 29-08-1932
Geboorteplaats Tilburg
Adres Anna Paulownastraat 6
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 11-06-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gompers, Anna geb, Tilburg 29-08-1932, gest. 11-06-1943 (PL) Sobibór), dochter van Joseph Gompers (Gouda 1901-1943 Auschwitz), zelfstandig ondernemer, en Paulina Gompers-Hollander (Antwerpen 1905-1943 Sobibór).

Kaart joodse Raad. Bron: Arolsen Archives
Kaart Kamp Vucht. Bron: Arolsen Archives

Achtergrond en jeugd

Anneke wordt op 29 augustus 1932 geboren als eerste kind van Joseph Gompers en zijn echtgenote Paulina Hollander. Samen met haar jongere zusje Marieke groeit zij op in de Anna Paulownastraat te Tilburg. Haar vader is zelfstandig ondernemer en heeft een winkel aan huis. Daar verkoopt en repareert hij radio’s en andere technische apparaten. Paulina is marktkoopvrouw en verkoopt manufacturen. Anneke en Marieke gaan, net als verschillende andere joodse kinderen, naar de Openbare lagere school in de Korte Schijfstraat. Als de bezetter in de zomer van 1941 besluit dat Joodse leerlingen naar aparte scholen moeten, verandert er veel voor Anneke en Marieke. Tot overmaat van ramp moet hun vader Joseph zich op 31 juli 1942 melden in het werkkamp ‘Twilhaar’ in Nijverdal. Paulina, Anneke en Marieke moeten het vanaf dat moment zonder man en vader doen. Ze zullen hem nooit meer zien. Paulina is door het gemis ten einde raad. Met de gedachte aan gezinshereniging besluit ze zich met haar kinderen vrijwillig te melden bij Kamp Vught. Met een paar koffers vertrekken zij op 9 april 1943 met de trein naar Vught. Paulina weet dan nog niet dat haar man Joseph al enkele maanden geleden is overleden. Ze laten alle verdere bezittingen in hun woning achter. In het politierapport van mei 1943 staat vermeld: “Gompers-Hollander gewoond hebbende aan de Anna Paulownastraat 6, deze is vertrokken naar het kamp Vught en heeft haar meubels in de woning achtergelaten. De woning is tot op heden nog niet aan een nieuwen bewoner overgegeven. Twee voorkamertjes gedeeltelijk gemeubileerd, huiskamer met meubels, slaapkamer, en keuken.” Op zaterdag 5 juni 1943 wordt bekend gemaakt dat alle kinderen met hun moeders Kamp Vught moeten verlaten. Deze transporten zullen later de geschiedenis in gaan als de beruchte kindertransporten. Op 7 juni 1943 worden Paulina, Anneke en Marieke met bussen naar het station vervoerd. Daar moeten ze overstappen in een trein met veewagens die hen naar Kamp Westerbork brengt. Daar aangekomen hebben Paulina, Anneke en Marieke ongetwijfeld geprobeerd om hun echtgenoot en vader terug te vinden.

Sobibór

In het boek In Memoriam van Guus Luijters en Aline Pennewaard, dat gaat over de kindertransporten, zijn de namen van Anneke en Marieke terug te vinden. Ze maakten deel uit van transport 68 Westerbork-Sobibór op dinsdag 8 juni 1943. De trein telde maar liefst 46 wagons. Uit de transportlijsten blijkt dat onder de 3017 gedeporteerden, van wie 1145 kinderen, zich behalve Anneke en Marieke ook moeder Paulina en nog dertien andere joodse Tilburgers bevonden. De reis duurde drie dagen en zowel voor de ouders als de kinderen was de bestemming onbekend. Na hun aankomst in Sobibór op vrijdag 11 juni 1943 worden ze vrijwel direct door naar de gaskamers gestuurd. Anneke is maar tien jaar geworden.

Gebeurtenis

Holocaust Namenmonument, Amsterdam (Foto Rinus Versluis)

Struikelstenen

Op 5 februari 2017 zijn er op initiatief van Rinus Versluis struikelstenen voor het gezin Gompers-Hollander op het Koningsplein (voorheen Anna Paulownastraat) geplaatst.

Struikelstenen familie Gompers-Hollander

Bronnen

 • Regionaal Archief Tilburg, Overlijdensregister 1950 akte 129.
 • Streekarchief Midden-Holland
 • Streekarchief Helmond
 • Haags gemeentearchief
 • Nationaal Archief
 • Stadsarchief Amsterdam
 • Felixarchief Antwerpen
 • Nationaal monument Kamp Vught
 • Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Literatuur

 • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002) bladzijde 45.
 • Guus Luijters en Aline Pennewaard, In Memoriam (Amsterdam 2012).
 • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).
 • Rinus Versluis, 'Ze wisten niet wat hun te wachten stond'. De lotgevallen van het gezin Joseph Gompers en Paulina Hollander, in: Tilburg. Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, jaargang 31, december 2013, nr. 3

Externe links